Εκστρατεία ευαισθητοποίησης των νέων για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές – Δημήτρης Παπαδάκης

Μέσα στα πλαίσια εκστρατείας της Νεολαίας ΕΔΕΚ για ευαισθητοποίηση των νέων ζητήσαμε από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΕΔΕΚ να απαντήσουν τα πιο κάτω ερωτήματα. Συνεχίζουμε με τον υποψήφιο Δημήτρης Παπαδάκης τον οποίο ευχαριστούμε και του ευχόμαστε καλες επιτυχίες.

 

Οι νέοι δεν είναι το μέλλον είναι το παρόν. Ποια η γνώμη σας για το πιο πάνω σλόγκαν το οποίο ήταν και το σλόγκαν της ευρωπαϊκής εκδήλωσης νεολαίας που διεξήχθη στο Στρασβούργο;

 

Οι νέοι ζουν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια σήμερα, τους ανήκει το παρόν, για να δημιουργήσουν, για να προοδεύσουν, για να ανοίξουν τα φτερά τους. Οι νέοι, οι καινοτόμες ιδέες τους, η προοδευτική αντίληψη τους, η επαναστατική διάθεση τους θα πρέπει να είναι και το παρόν της Ευρώπης. Στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην ενεργό δράση, στην πολιτική, η συμμετοχή των νέων δεν θα πρέπει να είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Αυτή είναι η εποχή τους και πρέπει να είμαστε δίπλα τους, όχι μπροστά τους. Προσωπικά, και είμαι πολύ περήφανος για αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των συνεργατών μου δεν ξεπερνούσε την ηλικία των 30 ετών. Είναι νέοι, με προοδευτικές ιδέες και όρεξη για δουλειά. Συμμετέχουν, εκφράζουν τις απόψεις τους και μαζί αγωνιζόμαστε για την καλύτερη Ευρώπη, την Ευρώπη που μας αξίζει.

 

Γι αυτό ακριβώς και ο νέος που είναι το παρόν αυτού του τόπου πρέπει να επιλέγει. Πρέπει να επιβραβεύει και να τιμωρεί. Οι νέοι άνθρωποι, πρέπει να διεκδικούν το σήμερα που τους αξίζει. Στο Στρασβούργο, ήμουν ο μοναδικός Κύπριος Ευρωβουλευτής που παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής νεολαίας. Μέσα από τις συναντήσεις μου με νέους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, είδα το σλόγκαν αυτό να ενσαρκώνεται. Είδα νέους ανθρώπους, γεμάτους όρεξη, γεμάτους ιδέες, γεμάτους ενέργεια να ανταλλάσσουν απόψεις μέσα από παραγωγικό και δημοκρατικό διάλογο. Είδα νέους ανθρώπους με κριτική διάθεση, έτοιμους να δημιουργήσουν ένα καλύτερο παρόν, ένα καλύτερο κόσμο για να ζήσουν, σήμερα, όχι σε ένα αόριστο αύριο.

2)Βλέπουμε στην χώρα μας να επικρατεί ένα σύστημα χωρίς αξιοκρατία και καθημερινά γινόμαστε θεατές δραματικών γεγονότων όπως τα πρόσφατα γεγονότα στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία όπως και την καθημερινή καταπίεση και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από τους εργοδότες κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Με ποίους τρόπους μπορεί να αλλάξει το μη αξιοκρατικό αυτό σύστημα μέσω των Ευρωπαϊκών θεσμών;

 

Δυστυχώς η κατάσταση στην Κύπρο με την διαφθορά, την αναξιοκρατία και την τυφλή, σε ορισμένες περιπτώσεις, δικαιοσύνη, μας έχουν απογοητεύσει. Πρέπει όμως να δούμε μέσα σε αυτό και την δική μας ευθύνη. Τιμωρήσαμε όταν έπρεπε; Δώσαμε το μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές; Όχι… Τα φαινόμενα αυτά συντηρούνται επειδή εμείς τους το επιτρέπουμε. Συντηρούνται, γιατί ονομάζουμε αναξιοκρατία και ρουσφέτι μόνο εκείνο που ευνοεί τους άλλους και όχι εμάς, βλέπουμε το άδικο μόνο όταν γίνεται εις βάρος μας και ξεχνούμε.

 

Καθόμαστε στον καναπέ μας και κρίνουμε χωρίς να κάνουμε κάτι να αλλάξουμε το σύστημα. Ένα σύστημα που συντηρείται από την ανοχή μας. Πριν λοιπόν να φτάσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει εμείς οι πολίτες να αλλάξουμε την στάση μας. Να συμμετέχουμε, με κριτική διάθεση, με κριτική σκέψη, με ανοιχτά μυαλά. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν και πρέπει να ασκούν ένα καλύτερο εποπτικό έλεγχο, τόσο σε ζητήματα αξιοκρατίας και ισότιμης απονομής της δικαιοσύνης, όσο και στα ζητήματα του εργατικού δικαίου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, μπορούν να αναλάβουν και νομοθετική δράση, εκεί και όπου χρειάζεται, ώστε να ενισχυθεί ο εποπτικός έλεγχος και να ρυθμιστούν νομοθετικά ορισμένα θέματα.

 

Εμείς, ήδη με επιστολή μας στην Κομισιόν, θίξαμε το ζήτημα του ανεργιακού επιδόματος στην Κύπρο και της μικρής διάρκειας του, ενώ παράλληλα προωθήσαμε και άλλα θέματα σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών, τα οποία δεν τυγχάνουν σεβασμού. Με την δική σας στήριξη θα συνεχίσουμε να ζητούμε ευρωπαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, που να διασφαλίζουν την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοκρατία. Όμως πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι όσα νομοθετήματα και να ψηφιστούν, εμείς οι πολίτες, με την συμμετοχή μας, με την κρίση μας, είμαστε αυτοί που πραγματικά και αποτελεσματικά μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.

Share