Εκστρατεία ευαισθητοποίησης των νέων για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές – Διομήδης Διομήδους

Μέσα στα πλαίσια εκστρατείας της Νεολαίας ΕΔΕΚ για ευαισθητοποίηση των νέων ζητήσαμε από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΕΔΕΚ να απαντήσουν τα πιο κάτω ερωτήματα. Κάνουμε αρχή με τον υποψήφιο Διομήδης Διομήδους τον οποίο ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλες επιτυχίες.

 

1) Οι νέοι δεν είναι το μέλλον είναι το παρόν. Ποια η γνώμη σας για το πιο πάνω σλόγκαν το οποίο ήταν και το σλόγκαν της Ευρωπαϊκής εκδήλωσης νεολαίας που διεξήχθη στο Στρασβούργο;

 

Εύστοχο, ευφυές και ουσιαστικό το Σλόγκαν με το οποίο συμφωνώ πλήρως. Πραγματικά οι νέοι είναι το παρόν. Με δυναμική συμμετοχή, ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα θέσεων και πράξεων του παίρνουν μπορούν να διαμορφώσουν τρέχουσες εξελίξεις και φυσικά ένα θετικότερο μέλλον και προοπτική σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

 

Πιστεύω ότι είναι πολύ κρίσιμο το στοίχημα να συμμετέχουν οι νέοι στην πολιτική αλλά και σε δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες. Να συμμετέχουν ενεργά και με υποψηφιότητες αλλά μαζικά σαν ψηφοφόροι. Η συμμετοχή μειώνει στο μέγιστο βαθμό το κατεστημένο και την πρακτική να λαμβάνονται και εφαρμόζονται αποφάσεις για του νέους χωρίς τους νέους. Αυτή η αποτελεσματική συμμετοχή πρέπει να καθορίσει συστηματικά, παρεμβατικά και αποτελεσματικά τις ευκαιρίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την απασχόληση, την κατάρτιση και την δυνατότητα υγειούς και αξιοπρεπούς απασχόλησης της νέας γενιάς.

 

Οι νέοι πρέπει να διεκδικήσουν αποτελεσματική συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στο κοινωνικό διάλογο σήμερα για να επιδράσουν και να επηρεάσουν μέτρα, πολιτικές και προγράμματα που αφορούν νέους και νέες στο παρόν στάδιο. Με την επίτευξη μιας τέτοιας συμμετοχής ανοίγουν προοπτικές και διαμορφώνουν συνθήκες για το μέλλον. Με αδράνεια και ή και αποστασιοποίηση υποθηκεύουν το ίδιο το μέλλον τους, ας μου επιτραπεί η φράση «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

 

2) Βλέπουμε στην χώρα μας να επικρατεί ένα σύστημα χωρίς αξιοκρατία και καθημερινά γινόμαστε θεατές δραματικών γεγονότων όπως τα πρόσφατα γεγονότα στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία όπως και την καθημερινή καταπίεση και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από τους εργοδότες κυριώς του ιδιωτικού τομέα. Με ποιους τρόπους μπορεί να αλλάξει το μη αξιοκρατικό αυτό σύστημα μέσω των Ευρωπαϊκών θεσμών;


Πράγματι γίναμε και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες σκανδάλων, φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς και αναξιοκρατίας. Μια κατάσταση αποκαρδιωτική που πληγώνει τους πολίτες. Αυτή η φαιδρή κατάσταση απογοητεύει την νεολαία που απαιτεί περισσότερο σεβασμό σε ηθικές και αξίες από τους πρωταγωνιστές της δημόσιας, οικονομικής και κοινωνικής σφαίρας. Το κερασάκι στην «τούρτα» η σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία όσων εμπλέκονται σε εγκλήματα ‘Λευκού Κολάρου’.

 

Η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση και η ανάγκη οι νέοι και νέες να ενεργήσουν αποφασιστικά με συμμετοχή είναι απαραίτητο σκέλος για ανατροπή της τρέχουσας αρνητικής κατάστασης. Το βόλεμα και η πελατειακή σχέση που εξελίχθηκε σε γάγγραινα για την κυπριακή, και όχι μόνο, κοινωνία πρέπει να τερματισθεί με δυναμική κινητοποίηση των νέων ανθρώπων. Δε υπονοώ φυσικά ότι είναι μόνο δική τους αποκλειστική ευθύνη αυτή η προς το καλύτερο ανατροπή.

 

Επιπλέον, επιβάλλονται κατά την άποψη βαθιές θεσμικές, ίσως και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί για παράδειγμα να αφήνονται παρωχημένα προνόμια και εξουσίες είτε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε στο Δικαστικό Σώμα να διορίζουν χωρίς κριτήρια και διαδικασίες ένα σωρό θεσμικούς αξιωματούχους. Ποια είναι τα κριτήρια και πως ελέγχονται – επιβεβαιώνονται για διορισμό από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δικαστών του Ανώτατου, Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Διοικητή/τρια Κεντρικής Τράπεζας, μελών Επιτροπής Δημόσια ή και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας κα; Είναι αδήριτη πλέον ανάγκη να περάσουμε σε νέα εποχή επιλογής Αρίστων για τέτοιους διορισμούς μέσα από διαφανείς, ώριμες και αξιόπιστες διαδικασίες. Για παράδειγμα, προεπιλογή και πρόταση ατόμου/ων από τον Πρόεδρο, έλεγχος προσόντων και πρότερου βίου, συνέντευξη υποψηφίων από την Βουλή ή και ένα ανεξάρτητο σώμα με σχετική εμπειρογνωμοσύνη όταν πρόκειται να διοριστεί Δικαστής Ανώτατου, Αρχηγός Αστυνομίας κα.

 

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να πιέσουν πολύ περισσότερο για θεσμικές, ουσιαστικές αλλαγές στα ζητήματα αυτά, αφού φυσικά διαπιστώσουν ότι δεν γίνεται η απαιτούμενη μεταρρύθμιση σε εθνικό επίπεδο.

 

Αναφορικά με την εκμετάλλευση και καταπίεση των νέων, και των εργαζόμενων γενικότερά, έχω εδώ και χρόνια προβάλει προτάσεις και θέσεις σαν γενικός Γραμματέας ΔΕΟΚ, και μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ, ότι επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή Γενικού Κατώτατου Μισθού και ελάχιστων όρων αξιοπρεπούς απασχόλησης με νομοθετική ρύθμιση. Γενικός Κατώτατος Μισθός και όροι εργασίας που να λαμβάνουν υπόψη προσόντα και δεξιότητες νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασία για κλιμακωτό ποσό αμοιβής ειδικότερα μετά του 6 μήνες. Δεύτερη βασική μεταρρύθμιση που αφορά και κατοχυρώνει του νέους είναι η πρόταση για Εγγύηση Απασχόλησης νέων μετά την εκπαίδευση ή και κατάρτιση για 2-3 χρόνια τουλάχιστο. Δηλαδή, να εφαρμόσουν προγράμματα ένταξης – κατάρτισης στην αγορά εργασίας για όλους τους νέους διάρκειας 24-36 μηνών για απόκτηση επαγγελματικής πείρας. Τονίζω εδώ την ανάγκη αυτή η περίοδος να συνδέεται με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, μακριά από όποια εκμετάλλευση επιχειρήσεων ή εργοδοτών σε βάρος των νέων.

 

Τέλος, απαιτείται ρύθμιση και έλεγχος για διαφάνεια και αξιοκρατική επιλογή και πρόσληψη προσωπικού και στο ιδιωτικό τομέα ο οποίος δυστυχώς παρουσιάζει μεγάλα ελλείματα στο ζήτημα αυτό.

Share