Εκδήλωση για τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του ‘’ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ’’

Η έντονή ανάγκη των νέων Σοσιαλιστών να μπορούν να μεταφέρουν τα σοσιαλιστικά ιδεώδη ανά το Παγκύπριο παίρνει μορφή μέσα από τις σελίδες του Σοσιαλιστή μας.

Νιώθουμε μεγάλη χαρά που τα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας βρήκαν ενθέρμους υποστηρικτές και μας έδωσαν την ώθηση προς την υλοποίηση αυτού του στόχου .

Σήμερα ένα χρόνο μετά νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη χαρά και την υπόσχεση ότι ήταν μόνο η αρχή.

Σε ένα κατάμεστο ίδρυμα Λυσσαρίδη από νεολαίους, συναγωνιστές και φίλους , η Σοσιαλιστική Νεολαία του τόπου μας απέδειξε ότι είναι εδώ!

Σας ευχαριστούμε!

Συνεχίζουμε .!

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται ευρέως στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ κατά την περίοδο 1914-1923. Τα γεγονότα αυτά κατέληξαν στην εξαφάνιση του ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή όπου διαβιούσαν επί τρεις χιλιετίες.

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

XΑΘΗΚΑΝ 1130 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ , 960 ΣΧΟΛΕΙΑ ,815 ΧΩΡΙΑ ,

350 000 ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ.

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ  αποτίουμε φόρου τιμής στα θύματα της τουρκικής κτηνωδίας και δηλώνουμε παρόν στη συνέχιση του αγώνα για επιβολή παραδειγματικών κυρώσεων στην Τουρκία για τα ειδεχθή εγκλήματα που έχει πράξει. Είναι εθνικό χρέος να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη αυτής της μαύρης επετείου για τις μελλοντικές γενιές. Ακόμα τονίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία  πρέπει να ενισχύσει τους μηχανισμούς άμυνας έναντι του τουρκικού επεκτατισμού που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κρατική υπόσταση της πατρίδας μας.

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

19 Μαΐου 2022

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

 «Δικαιοσύνη και Προστασία για Όλους»

Η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας γιορτάζεται ώστε να δοθεί προσοχή στις διακρίσεις που υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα  βρίσκονται ακόμα αντιμέτωπα με περιστατικά παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως αποκλεισμό, διακρίσεις, παρενόχληση και μερικές φορές ακόμη και δημόσια διαπόμπευση.

Η ισότητα και η απαλλαγή από τις διακρίσεις είναι θεμελιώδη δικαιώματα που ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την έμφυλη ταυτότητά τους.

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ πάντα θα καταδικάζουμε σθεναρά τη βία, τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τη ρητορική μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε χωρίς υποβιβασμό της ανθρώπινης υπόστασης, κακομεταχείριση ή ακόμη και δίωξη −ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε και ανεξάρτητα από ποιόν αγαπάμε− και το δικαίωμα αυτό πρέπει να προστατεύεται με αποφασιστικότητα προκειμένου να είμαστε όλοι ίσοι στην κοινωνία.

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

17 Μαΐου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Η μέρα αυτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσοκόμων σε κάθε κοινωνία. Οι Νοσηλευτές είναι από τους πιο αφοσιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας: παρέχουν φροντίδα, ανακούφιση και ενδιαφέρον σε κάθε άνθρωπο που βιώνει καταστάσεις όπου βάλλεται η υγεία του.
Οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στον COVID-19 παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα.
Ως Νεολαία ΕΔΕΚ ζητούμε και οφείλουμε να αποδείξουμε ο καθένας με τον τρόπο του την στήριξή στο νοσηλευτικό προσωπικό, για να εξασφαλίσουμε ότι νοσηλευτές θα έχουν πάντα τη δύναμη ώστε να διασφαλίσουν ότι όλοι μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα έχουμε την υγειονομική περίθαλψη που χρειαζόμαστε.

Γραφείο Τύπου
Νεολαίας ΕΔΕΚ
12 Μαΐου 2022

Ημέρα της Ευρώπης

Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη.

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» που σε  ομιλία του στο Παρίσι το 1950, εκτελώντας  τότε χρέη, Υπ. Εξ. Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον στην ζωή μας στον μέγιστο βαθμό. Επηρεάζει και βελτιώνει μέρα με την μέρα την ζωή μας.

Πολλές σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας προήλθαν μέσο της Ε.Ε. και φυσικά πολλά έργα ανάπτυξης έλαβαν  χρηματοδότηση από αυτή.

Νεολάια ΕΔΕΚ

9 Μαίου 2022

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία.

Με ταξικούς αγώνες τιμάμε την προσφορά των νεκρών συνδικαλιστών, εργατών και αγωνιστών για την διασφάλιση και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων .

Φέτος η 1η του Μάη δεν είναι απλά μια διαδήλωση ,  αλλά όρκος συνέχισης του πολέμου κατά των μονοπωλίων και του Κεφαλαίου για την υπεράσπιση του μέλλοντος των παιδιών μας και της γενιάς μας.

Η Νεολαία  της σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης του κόσμου και της κοινωνίας θα  συνεχίζει την ταξική πάλη και τους αγώνες που δόθηκαν από την παρισινή κομμούνα μέχρι την εξέγερση των λιμενεργατών στη Βρετανία, από τους αγώνες του Σικάγο μέχρι τους σύγχρονους αντικαπιταλιστικούς αγώνες της γενιάς μας για την ρήξη και την ανατροπή με τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό.

‘’ Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω, άνοιξη, γιε, που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω. Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης..’’

Γιάννης Ρίτσος

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

1 Μαΐου 2022

18 Χρόνια από το ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ

18 χρόνια σήμερα από το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 , οπού ο λαός μας είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ.
Οφείλουμε να θυμόμαστε αυτές τις μέρες όπως και το γεγονός ότι πρέπει να βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ σε ότι μας αντιμετωπίζει ως πολίτες – εργαλεία στην προώθηση στρατηγικών και συμφερόντων.
Η Νεολαία ΕΔΕΚ πάντα μπροστά, παρών σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας.


Γραφείο Τύπου
Νεολαίας ΕΔΕΚ
24 Απριλίου 2022


**απόκομμα εφημερίδας από το 2004 με την διάσκεψη Τύπου της ηγεσίας της Νεολαίας ΕΔΕΚ με το προμήνυμα του ΟΧΙ

Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης ξεκίνησε από τα κινήματα της δεκαετίας του 70, όταν για πρώτη φορά οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν ότι οι πόροι του Πλανήτη δεν ήταν ανεξάντλητοι καθώς και ότι η εκμετάλλευσή τους και η επιβάρυνση που έφερνε αυτή η εκμετάλλευση, επιβάρυνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Γης. Με «αποσκευές» αυτές τις διαπιστώσεις γεννήθηκε το Οικολογικό Κίνημα. Σήμερα η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε 22 Απριλίου, με εκδηλώσεις και κινήσεις ευαισθητοποίησης από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Σήμερα πιο πολύ όσο ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη να δράσουμε αποφασιστικά για να προστατέψουμε τον πλανήτη τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της διατάραξης του κλίματος , αλλά και να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε πραγματική ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα σωστά για το μέλλον.

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

22 Απρ. 22