Μια ιδέα προς πώληση

 

Τον γνωρίσαμε σαν Che. Ο μεγαλύτερος επαναστάτης όλων των εποχών ο άνθρωπος που μπορεί να ενώσει ανθρώπους από τους χώρους της μουσικής, του αθλητισμού, της ζωγραφικής, της σκακιστικής ακόμα και από τον επιστημονικό χώρο, ανθρώπους τόσο διαφορετικούς αλλά ενωμένους κάτω από την ιδέα που αντιπροσωπεύει το όνομα του.

 

 

Το πραγματικό όνομα του Τσε ήταν Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα και γεννήθηκε στην Αργεντινή, στις 14 Ιουνίου 1928. Ο σε όλους γνωστός Τσέ ήταν απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Ο Τσε συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του Δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα. Το 1957 ο Τσε προβιβάζεται σε κομαντάντε κι αναλαμβάνει τη διοίκηση της δεύτερης επαναστατικής φάλαγγας. Το 1959 ύστερα από την φυγή Μπασίστα ο Τσε αναλαμβάνει διοικητής της στρατιωτικής ακαδημίας ενώ δύο χρόνια αργότερα αναλαμβάνει υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας. Το 1965 εγκαταλείπει όλα τα πολιτικά του αξιώματα και επανέρχεται στην ενεργό δράση,ο Τσε και 150 περίπου κουβανοί εθελοντές συμμετείχαν στο επαναστατικό κίνημα του Κονγκό-Ζαϊρ. Ύστερα από την ήττα των επαναστατικών δυνάμεων ο Τσε αποχώρησε από το Κονγκό. Δύο χρόνια αργότερα ο Τσε βρισκόταν στην Βολιβία στο πλευρό του Εθνικοαπευθεροτικού Στρατού, ύστερα από συμπλοκή με το στρατό στο φαράγγι του Γιούρο ο Τσε τραυματίστηκε. Συνελήφθη και δολοφονήθηκε στης 9 Οκτωβρίου.

 

 

Αυτός ήταν και θα παραμείνει ένας αγνός επαναστάτης. Ένας επαναστάτης που θα μεγαλώνουν με την ιδέα του γενιές και γενιές. Μια ιδέα που έχει καπηλευθεί στο βωμό του χρήματος. Σε τσιγάρα, μπλούζες,παντελόνια,ζώνες, φωτιστικά,με δολάρια και κουστούμια εσύ που πολεμούσες πάντα για τους φτωχούς. Εσύ που άλλαξες την παγκόσμια ιστορία και έδειξες ότι όλα γίνονται με αγνές ιδέες κόντρα στο σάπιο σύστημα τώρα σε καπηλεύονται όλοι αυτοί που πολεμούσες.

 

 

Πως αλλιώς θα μπορούσαν να σε νικήσουν. Εξάλλου η ιδέα δεν πεθαίνει. Σε καπηλέυτηκαν όλοι αυτοί για να σε περάσουν στην συνήθεια. Και σχεδόν τα κατάφεραν έχεις γίνει πηγή πλούτου για πολλές πολυεθνικές με ωραία χρώματα και σχέδια. Με το όνομα σου να πουλάει για αυτούς.

 

 

Μια ιδέα στην καπιταλιστική κοινωνία μια ιδέα που κοσμεί τοίχους, φανέλες και πάνω από όλα στην καρδία.

 

 

Μια ιδέα για πλούτη και ψήφους που καπηλεύεται από παντού σε έχει οδηγήσει στην καθημερινότητα. Η ιδέα σου όμως βρίσκεται στην καρδιά των αγνών επαναστατών, στο πορτοφόλι τους σε μια σχισμένη φωτογραφία αλλά χαραγμένη για πάντα να τους οδηγάς.

 

 

Μέχρι να χαράξεις ξανά τον δρόμο για την λύτρωση.

 

 

Πάμπος Χαραλάμπους

Γραμματέας Μαθητών

Νεολαίας ΕΔΕΚ

Share