Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Με τον όρο «παιδικός καρκίνος» περιγράφεται ο καρκίνος που εκδηλώνεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Πρόκειται για σπάνιους καρκίνους που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε ποσοστό 0,5 έως 4,6% όλων των περιστατικών καρκίνου. Ο συνολικός δείκτης επίπτωσης του παιδικού καρκίνου κυμαίνεται ανάμεσα σε 50 και 200 περιστατικά ανά εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο.

Σε όλο τον κόσμο, οι καρκίνοι που προσβάλλουν παιδιά και εφήβους απειλούν να ξεπεράσουν τα λοιμώδη νοσήματα ως μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου ανηλίκων. Η πρόσβαση στην ποιοτική περίθαλψη εξασφαλίζει ότι πάνω από το 80% των μικρών ασθενών θα επιβιώσουν του καρκίνου και θα έχουν στη συνέχεια μια υγιή και ποιοτική ζωή. Ωστόσο, πολλά παιδιά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία ή η θεραπεία που λαμβάνουν δεν είναι επαρκής. Κατά συνέπεια, πάνω από το 90% των θανάτων από παιδικό καρκίνο διαπιστώνονται σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους.

Στόχοι μας  θα πρέπει να είναι

  • Πρόοδος στις Θεραπείες και Μεταρρύθμιση της Περίθαλψης
  • Έγκαιρη σωστή διάγνωση
  • Πρόσβαση σε σωτήρια φάρμακα για όλα τα παιδιά στο κόσμο
  • Παρακολούθηση και μετά τη θεραπεία

 «Η δυνατότητα θεραπείας, η ευκαιρία για ένα παιδί να ζήσει δεν πρέπει να εξαρτάται από τη χώρα στην οποία μένει.».

Σήμερα και είναι η μέρα όπου ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στους σύγχρονους ήρωες , τα παιδιά που παλεύουν μέρα και νύχτα με τον καρκίνο.

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

15 Φεβρουαρίου 2022

Share