Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα: Ο επαναστάτης που δεν πέθανε ποτέ

“Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου”, βροντοφώναξε ο Τσε απέναντι στο δολοφόνο-εκτελεστή του Λοχία Μάριο Τεράν . Λόγια φωτιάς , που θυμίζουν τον πύρινο λόγο του θρυλικού Γιατρού μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του . “Οι ιδέες δεν δολοφονούνται” , είπε με περίσσιο πάθος για λευτεριά ο Αρχηγός της Αντίστασης Βάσος Λυσσαρίδης.

 

 

Σαν σήμερα στις  8 Οκτωβρίου 1967 , ο βολιβιανός στρατός περικύκλωσε τον Ερνέστο μετά από πληροφορίες χωρικών στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο. Η μάχη ήταν σκληρή, οι περισσότεροι σύντροφοι του Ερνέστο σκοτώθηκαν. Ο Ερνέστο τραυματίστηκε στο πόδι και συνελήφθην από τον βολιβιανό στρατό.

 

 

Την επόμενη μέρα, ο Τσε μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Ο δικτάτορα Μπαριέντος, έδωσε σαφή και αμετάκλητη διαταγή να εκτελεστεί. Η εκτέλεση όμως έπρεπε να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνηγορεί πως πέθανε στην μάχη. Εννέα ήταν οι σφαίρες που τρύπησαν το κορμί του Τσε, στο θώρακα και το στήθος.

 

 

Αργότερα η σωρός του Τσε μεταφέρθηκε σε χωριό της νοτιοανατολικής Βολιβίας, όπου γιατρός ακρωτηρίασε τα δυο του χέρια ως αποδεικτικά στοιχεία θανάτου. Ο τάφος του ανακαλύφτηκε το 1997 και μεταφέρθηκαν τα οστά του στην Κούβα  στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα.

 

 

Ο Τσε δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί από την Αριστερά, διότι είναι ο άνθρωπος επαναστάτης που ανέτρεψε δικτατορικά καθεστώτα για να επαναφέρει ξανά το λαό στην πρωτοπορία του αγώνα. Ο Ερνέστο έδειξε τον δρόμο από τότε για την εθνική ανεξαρτησία των λαών, την λαϊκή κυριαρχία και τον σοσιαλισμό κόντρα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής!

 

 

Η τραγική ειρωνεία της εποχής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού,  που διανύουμε , είναι ότι ο Τσε Γκεβάρα εμπορευματοποιήθηκε από το ίδιο το σύστημα που του αφαίρεσε τη ζωή. Ο Τσε αποτελεί σύμβολο των καταπιεσμένων και των κολασμένων και όχι των μεγάλων πολυεθνικών.  Τσε Γκεβάρα ζεις!

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

08/10/2016

Share