Χαιρετισμός Προέδρου Νεολαίας ΕΔΕΚ στην Θεατρική Παράσταση “Αύριο το πρωί”

 

Αγαπητοί συναγωνιστές/ιες

Σας καλωσορίζουμε  στην αποψινή θεατρική παράσταση «Αύριο το πρωί…», που διοργανώνει η Νεολαία ΕΔΕΚ εις μνήμην του Δώρου Λοΐζου και του Βάσου Λυσσαρίδη σε συγγραφή και σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της θεατρικής ομάδας Αντιδρώντες, κύριου Βασίλη Χατζηστυλλή.

Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για τον τόπο μας, με πολλούς συνανθρώπους μας να δίνουν καθημερινό αγώνα για τα βασικά είδη διαβίωσης, έπειτα και από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία. Με ελάχιστες δραστηριότητες για πέραν του 1,5  τελευταίου χρόνου, λόγο πανδημίας, η Νεολαία ΕΔΕΚ  παλεύει καθημερινά να ανταποκριθεί στις ανάγκες και δικαιολογημένες απαιτήσεις των συνανθρώπων μας και να προσφέρει τις υπηρεσίες που οφείλει προς όλους, ώστε να δημιουργήσει μια καλύτερη Κύπρο, στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Δυστυχώς, όμως, ο πολιτισμός είναι το πρώτο και «εύκολο» θύμα, που θυσιάζεται ή ακρωτηριάζεται, αφού αφελώς, ή καλύτερα παρανοϊκώς,  θεωρείται ως «πολυτέλεια» των «καλών» εποχών, με αποτέλεσμα η πολιτιστική δημιουργία, η κυπριακή μας δημιουργία, να δίνει μια πραγματική πάλη επιβίωσης.

Για όσους γνωρίζουν, όμως, καλύτερα, οι τέχνες και οι πραγματικοί πνευματικοί άνθρωποι, δεν λυγίζουν σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Αντίθετα, η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι του πνεύματος και της δημιουργίας, που μπορούν να δουν τον κόσμο αλλιώτικα, μέσα από το δικό τους πρίσμα και προοπτική, δεν πτοούνται, δεν τσαλακώνονται, αλλά αντίθετα μετατρέπουν την κάθε δυσχερή κατάσταση σε νέα πηγή έμπνευσης, δημιουργώντας αριστουργήματα.

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ, δεν εγκαταλείπουμε τους δημιουργούς μας και δεν αφήνουμε τους οποιουσδήποτε περιορισμούς να μας πτοήσουν. Συνειδητά συνεχίσαμε με όσο χρόνο  μας επιτρεπόταν να έχουμε στη διάθεσή μας, και το πιο σημαντικό, να προσπαθούμε να προσθέσουμε αξία στις εκδηλώσεις μας, τιμώντας πρόσωπα που έγραψαν ιστορία για τον τόπο μας.

Γι’ αυτό μετά από μία μικρή καθυστέρηση έφτασε η στιγμή που όλοι περιμέναμε.

Η θεατρική παράσταση «Αύριο το πρωί…» τελείται με αφορμή τα 47 χρόνια από την απόπειρα δολοφονίας του Βάσου Λυσσαρίδη και την άνανδρη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου και είναι αφιερωμένη ως ένδειξη του ελάχιστου φόρου τιμής που μπορούμε να αποδώσουμε.

Το έργο αφορά το χρονικό της απόπειρας δολοφονίας του Βάσου Λυσσαρίδη που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του Δώρου Λοΐζου. Η έρευνα, του κύριου Βασίλη Χατζηστυλλή, βασίστηκε κυρίως σε υλικό που παρέλαβε από την νεολαία ΕΔΕΚ, από ποιήματα και παλιά αρχεία του Δώρου Λοΐζου, αρχεία του Βάσου Λυσσαρίδη, βιβλία που έχουν γράψει ο κύριος Άθως Ερωτοκρίτου και η κυρία Μάρω Αδαμίδου, καθώς επίσης και από συνεντεύξεις της κυρίας Αθηνάς Λοΐζου, αδελφή του ήρωα, και της κυρίας Βαρβάρας Λοΐζου, γυναίκα του ήρωα.

Καταγράφονται τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν με ένα θεατρικό, καλλιτεχνικό τρόπο.

Σας ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας και ευχόμαστε να απολαύσετε την παράσταση.

https://www.youtube.com/watch?v=oYHXq4TXk4A

Share