Η μελλοντική γενιά της Ευρώπης χρειάζεται στήριξη σήμερα. 16 Νοεμβρίου 2016 – Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για τη Νεολαία

 

Κάθε γενιά βλέπει την Ευρώπη με διαφορετικό τρόπο. Για την παλιότερη γενιά που έζησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ευρωπαϊκό εγχείρημα αποτελούσε την εγγύηση ότι ο πόλεμος δεν θα εμφανιζόταν ξανά στην ήπειρο. Για την επόμενη γενιά, αποτελούσε μια υπόσχεση ευημερίας. Για τις γενιές που μεγάλωσαν στο ανατολικό μπλοκ, η Ευρώπη έχει εκφράσει την πρόσβαση στην ελευθερία και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Για τον σημερινό νέο 18-30 ετών, η Ευρώπη σημαίνει λιτότητα και έλλειψη μελλοντικών προοπτικών. Αυτή η κατάσταση απειλεί την ύπαρξη της ίδιας της Ε.Ε., όπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες. Αν θέλουμε όλοι οι νέοι Ευρωπαίοι να αγωνιστούν για την Ευρώπη, η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για αυτούς. Φυσικά, η Ευρώπη σημαίνει ειρήνη, σημαίνει διασυνοριακή κινητικότητα, σημαίνει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες και τους άνδρες. Αλλά για τους νέους της Ευρώπης, αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα με την καταστροφική επίδραση της ανεργίας στην αυτοπεποίθησή τους, δεν συγκρίνεται με τον πόνο να βλέπεις τους γονείς σου να αναγκάζονται να σου δίνουν χαρτζιλίκι όταν είσαι 28 ετών, δεν συγκρίνεται με τη θλίψη εκείνων που νοσταλγούν την πατρίδα, καθώς η ανεργία τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για να εργαστούν στο εξωτερικό.

 

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση της ανεργίας των νέων, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι να γίνει μια βιώσιμη επένδυση στις δεξιότητες και τις ευκαιρίες ζωής των νέων ανθρώπων. Γι’ αυτό, ο αγώνας για θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και κοινωνική προστασία βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης για τους σοσιαλιστές και τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης — και είναι ο λόγος που διοργανώνουμε μία Ημέρα Δράσης για τη Νεολαία στις 16 Νοεμβρίου με εκστρατείες και δημόσιες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Η εκστρατεία μας για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τη Νεολαία βασίζεται σε τέσσερις βασικές ιδέες:

 

  • Κανένας νέος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από μια ευκαιρία: απαιτούμε μόνιμη Εγγύηση για τη Νεολαία της Ευρώπης με ενισχυμένη χρηματοδότηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020
  • Ο πολιτισμός πρέπει να βρίσκεται στη ζωή του καθενός: απαιτούμε Επιταγή Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ένα κουπόνι που οι νέοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν για πολιτιστικές δραστηριότητες της επιλογής τους
  • Η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο της συνοχής της Ευρώπης μας: απαιτούμε Erasmus για όλους, ένα σύστημα που ωφελεί όλους τους φοιτητές και μαθητές – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από φτωχότερα στρώματα σε γυμνάσια και σχολές επαγγελματικής κατάρτισης
  • Η παιδική φτώχεια δεν αποτελεί επιλογή: απαιτούμε εγγύηση για τα παιδιά για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά στην Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, φροντίδα, αξιοπρεπή στέγαση και κατάλληλη διατροφή

 

Η δράση είναι πράγματι επείγουσα. Πάρτε για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία — ένα από τα πιο επιτυχημένα τελευταία έργα μας. Η εγγύηση θεσπίστηκε με επιτυχία μετά από πιέσεις από την πολιτική μας οικογένεια, κι έχουμε ήδη δει τα θετικά της αποτελέσματα. Διασφαλίζει ότι κάθε νέος κάτω των 25 ετών θα έχει την ευκαιρία να λάβει είτε μια θέση εργασίας, μαθητείας, άσκησης ή να συνεχίσει την εκπαίδευσή του εντός τεσσάρων μηνών από την έξοδο από το επίσημο σχολικό σύστημα ή αφότου μείνει άνεργος.

 

Ύστερα από μόλις τρία χρόνια ύπαρξης αυτού του πλάνου, 9 εκατομμύρια νέοι έχουν εισέλθει σε πλάνα Εγγύησης για τη Νεολαία κι έχουν λάβει θέσεις εργασίας, μαθητείας, άσκησης ή έχουν συνεχίσει την εκπαίδευσή τους. Από έναν αρχικό προϋπολογισμό 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Εγγύηση για τη Νεολαία έχει επιφέρει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλά κράτη μέλη. Σήμερα υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι νέοι.

 

Είναι περιττό να πούμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι τώρα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Η κρίση της ανεργίας των νέων απέχει πολύ από το τέλος της. Ένας στους πέντε νέους Ευρωπαίους παραμένει άνεργος, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτούς για διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες. Όταν τα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές δαπανών οξύνονται, οι νέοι είναι οι πρώτοι που χάνουν τη δουλειά τους ή βρίσκονται σε κατάσταση επισφαλούς απασχόλησης.

 

Όμως, ακριβώς τη στιγμή που η Εγγύηση για τη Νεολαία είναι περισσότερο αναγκαία, βρίσκεται υπό απειλή. Ο αρχικός προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί και η πρόταση της Ευρώπης για χρηματοδότηση μέχρι το 2020 σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα χρήματα κατά 75% ετησίως για την Εγγύηση για τη Νεολαία.

 

Θεωρούμε ότι αυτή η αντίστροφη λογική προκαλεί σύγχυση. Η επένδυση στις δεξιότητες των νέων είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθμιστούν οι καταστροφικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας των προηγούμενων ετών. Για να γίνει η Εγγύηση για τη Νεολαία ένα μόνιμο στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απασχόληση και μέρος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αγωνιζόμαστε για να διασφαλιστεί η συνεχής χρηματοδότηση των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Για να φροντίσουμε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι συνώνυμη με την ευημερία για τους νέους, η επένδυση στις δεξιότητες και την κοινωνική ένταξη είναι ζωτικής σημασίας. Θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο μέρος για τη νεολαία — ένα μέρος όπου κάθε νέος θα έχει την ευκαιρία να πάει στη δουλειά το πρωί και να ζει αξιοπρεπώς από αυτήν. Ένα μέρος όπου κανένα παιδί δεν θα πηγαίνει για ύπνο πεινασμένο. Όπου όλοι οι νέοι θα μπορούν να εξερευνήσουν τον δικό τους αλλά και άλλους πολιτισμούς και θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό. Η νεολαία της Ευρώπης αξίζει μια καλά χρηματοδοτούμενη Εγγύηση για τη Νεολαία, Erasmus για όλους, Επιταγή Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και τα παιδιά της Ευρώπης αξίζουν μια πραγματική Εγγύηση για τα Παιδιά.

 

Ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες, η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε όλους να συμμετάσχουν στην Ημέρα Δράσης μας για τη Νεολαία στις 16 Νοεμβρίου και να συνταχθούν με νέους σε όλη την Ευρώπη.

 

 

 

 

 

 

Σεργκέι Στάνισεφ                   Λάουρα Σλιμάνι                                    Γιώργος Οικονομίδης

Πρόεδρος PES                      Πρόεδρος YES          Πρέσβης της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Νεολαίας

Share