Τιμούμε το Πολυτεχνείο

«ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

 

Ένα σύνθημα αποτελούμενο από τρείς λέξεις ήταν αρκετό για να ενώσει τον ελληνικό λαό και να τον οδηγήσει στη μάχη για την ανατροπή της δικτατορίας. Στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία».

 

Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την αποκορύφωση της αντίδρασης του ελληνικού λαού εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής χούντας η οποία κατέλυσε τη δημοκρατία με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Αιχμή της λαϊκής αντίδρασης ήταν η φοιτητική νεολαία που διεκδικούσε Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.

Ως  Νεολαία ΕΔΕΚ τιμούμε όλους τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες του Πολυτεχνείου,  τους κύπριους φοιτητές και στελέχη της οργάνωσης μας  που αγωνίστηκαν για την επαναφορά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τους πολίτες που στάθηκαν κοινωνοί και συμμέτοχοι στον κοινό αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας. Αυτούς που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας.

 

Εμείς θα συνεχίζουμε αυτό που η μοίρα μας έχει ήδη προκαθορίσει, τον Αγώνα μέχρι τη τελική δικαίωση.

 

Το Πολυτεχνείο Ζει!

 

Νεολαία ΕΔΕΚ

17 Νοεμβρίου 2020

 

Share