Κύπριε επέλεξες τον καφέ σου. Να το θυμάσαι αυτό.

Γράφει

Ελπίδα Λάζαρη

Γραμματέας Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

 

Ένας στους 5 νέους θα συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία στις 28 Ιανουαρίου του 2018. Ποσοστό αποκαρδιωτικό αν συλλογιστεί κανείς πως το νησί μας μαστίζεται από την ανεργία ιδιαίτερα στους νέους. Και αν μπει κανείς στον κόπο να προσθέσει τους χαμηλούς μισθούς, την ελλιπή ασφάλιση, το εξαντλητικό ωράριο εργασίας, θα συνειδητοποιήσει πως η κατάσταση δεν είναι απλά τραγική αλλά μη ελεγχόμενη.

Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να πάρει την πρώτη απόφαση, αλλά αυτή η απόφαση τον δεσμεύει για τις επόμενες. Αυτό είχε γράψει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά όταν κατέγραφε τις αρετές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι ελεύθεροι νέοι άνθρωποι της γενιάς μας έλαβαν μία απόφαση και δυστυχώς κρίνεται ως  την χειρότερη από όσες είχαν ως επιλογή να διαλέξουν και οι επιλογές ήταν πολλές. Το μοιραίο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η αποχή από μια εκλογική διαδικασία αλλά το γεγονός πως η αποχή των νέων αποτελεί συνειδητό τρόπο ζωής. Εσφαλμένος μεν όμως συνειδητός.

Πότε οι νέοι της Κύπρου αποφάσισαν να διεκδικήσουν δυναμικά το μέλλον τους; Να αντισταθούν στις πολιτικές εξελίξεις ώστε να μην γίνονται έρμαια αυτών; Να δηλώσουν με πολιτικό και δημοκρατικό τρόπο την διαφωνία τους για τα τεκταινόμενα; Η απάντηση είναι ποτέ. Γιατί στις κρίσιμες ώρες οι πλείστοι εξ αυτών προτίμησαν τον καφέ τους και την καλοπέρασή τους, προτίμησαν συνειδητά την αποχή τους. Θέλουν να απέχουν για να μην φέρουν ευθύνες ξεχνώντας βέβαια ότι η αποχή ταυτίζεται με την συνενοχή. Απέχουν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και την συνείδηση τους καθαρή. Δεν πήραν το μέρος κανενός άρα δεν μπορούν να τους κατηγορήσουν για τις πράξεις τους. Αυτά σκέφτονται και έτσι πράττουν. Αυτό όμως που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν είναι ότι άλλοι θα αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον. Και αυτοί οι άλλοι θα αποφασίσουν για τον μισθό τους, την πατρίδα τους και το μέλλον τους.

Δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να παραπονεθούν ούτε για τα 450 ευρώ που θα λαμβάνουν ως πρώτο μισθό, ούτε για τα νέα κουρέματα, ούτε για το αλυσιδωτό κλείσιμο των επιχειρήσεων και την εκτόξευση των ποσοστών της ανεργίας και της μετανάστευσης. Διότι όταν είχαν το δικαίωμα της επιλογής αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αποχή. Η αποχή της γενιάς μας ενδέχεται να μας καταδικάσει για μια ακόμη πενταετία. Και η επανάληψη των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης θα είναι το τελειωτικό κτύπημα για την κυπριακή δημοκρατία.

Share