Νεολαία ΕΔΕΚ: 4 Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

 

Όλοι συμφωνούν ότι ο καρκίνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, η μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής μας. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του καρκίνου με σκοπό την ενημέρωση όλου του κόσμου γύρω από αυτόν.

 

Η υπηρεσία για την έρευνα του καρκίνου του ΟΗΕ, υπολογίζει πως μέχρι το 2030 οι θάνατοι από τις διάφορες μορφές της νόσου θα ανέλθουν στα 21,6 εκατομμύρια ετησίως (14 εκατ., ήταν το 2012). Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι θα πληγούν κυρίως οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε περίπου ανάλογη κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ είναι ότι μέχρι το 2035 οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 24 εκατομμύρια παγκοσμίως. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα ασθενήσει από καρκίνο πριν φτάσει στην ηλικία των 75 ετών. Και ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 12 γυναίκες θα πεθάνει εξαιτίας της νόσου. Ειδικά για την Ευρώπη, παρατηρείται μία μικρή αύξηση στους θανάτους των γυναικών από καρκίνο (+6,6%) έναντι των ανδρών (+6%) (πηγή: έκθεση Eurostat).

 

Ο καρκίνος δεν είναι απλώς ένα ζήτημα υγείας. Έχει ευρύτατη κοινωνική, οικονομική επίδραση ακόμα και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο καρκίνος είναι μια παγκόσμια επιδημία, επηρεάζει όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος. Πολλοί τύποι καρκίνου που κάποτε θεωρούνταν μια «θανατική ποινή», πλέον μπορούν να θεραπευτούν. Παρόλο που ο καρκίνος είναι ένα δύσκολο θέμα διαπραγμάτευσης, ειδικά για ορισμένους πολιτισμούς, η ανοιχτή διαπραγμάτευσή του μπορεί να βελτιώσει τις συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Η φροντίδα ασθενών με καρκίνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία. Συμπαραστάτες ή αλλιώς φροντιστές όπως κοινώς ορίζονται οι σύντροφοι, οι φίλοι και το οικογενειακό περιβάλλον, συχνά λαμβάνουν λιγοστή πληροφόρηση και υποστήριξη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.

 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύπλευρη και για αυτό, όλο και σε περισσότερους ανθρώπους ο καρκίνος τους μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Στρατηγικές που αυξάνουν την επίγνωση και την ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον καρκίνο και τη σημασία της αναζήτησης όταν τα συμπτώματα είναι παρόντα, παράλληλα με παρεμβάσεις για την έγκαιρη διάγνωση έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου. Με τις σωστές στρατηγικές, το ένα τρίτο από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Η πρόληψη είναι ο πιο οικονομικός και βιώσιμος τρόπος να μειωθεί ο καρκίνος μακροπρόθεσμα. Η αποτελεσματική πρόληψη καρκίνου σε εθνικό επίπεδο αρχίζει με ένα εθνικό σχέδιο ελέγχου του καρκίνου το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε χώρας.

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

04/02/2016

Share