Νεολαία ΕΔΕΚ προς κυβέρνηση περι “μείωσης” της ανεργίας: Η υπεραξία του Κεφαλαίου μειώνει την Ανεργία..

Τα ψέματα και η γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα της Κυβέρνησης δεν λένε να κοπάσουν. Δεν πρόφτασε η Κυβέρνηση να αρχίσει τις δοξασίες για την πλασματική μείωση της ανεργίας και ήρθε η διάψευση από τα τραγικά στοιχεία για την υπερβολική αύξηση των αυτοκτονιών στην Κύπρο λόγω της ανέχειας και της απόγνωσης. Ο σωστός όρος που έπρεπε να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση δεν είναι η “μείωση”, αλλά η ανακύκλωση της ανεργίας. Πιστοί στις δεξιές καταβολές τους εφαρμόζουν τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα τους υπέρ του ντόπιου και ξένου Κεφαλαίου.

 

Πως μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη για το “επίτευγμα” της “μείωσης” της ανεργίας από την στιγμή που έχει καταντήσει την εργατική τάξη υποχείριο και βορά στις ορέξεις των Κεφαλαιοκρατών; Μια κυβέρνηση που κατέλυσε όλα τα εργασιακά δικαιώματα και μετάτρεψε τον κυπριακό λαό, ένα απέραντο στρατό από φθηνά εργατικά χέρια. Σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν λειτούργησε υπέρ των ανέργων και των εργαζομένων αλλά είναι συνυφασμένη και συνασπισμένη με τους ντόπιους Κεφαλαιοκράτες, προσφέροντας τους φτηνό εργατικό δυναμικό και με κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα.

 

Πως μπορεί η κυβέρνηση να είναι υπερήφανη, για το “επίτευγμα” της “μείωσης” της ανεργίας μετατρέποντας τους νέους μας καραβάνια της Ευρώπης για την ανεύρεση εργασίας; . Η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα είναι τη χρεοκοπία του λαού και την περαιτέρω συσσώρευση πλούτου για το Κεφάλαιο .Ο λαός πρέπει να επιλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει, του σοσιαλισμού ή της βαρβαρότητας. Δεν πρέπει να επιτρέψει στην Κυβέρνηση να τον παγιδεύσει σε ένα εργασιακό Μεσαίωνα…

 

Η Νεολαία ΕΔΕΚ προτείνει:

1) Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας. Θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή όριο κατώτατου μισθού.Διότι σήμερα παρατηρείται ότι το Κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη ως φθηνά εργατικά χέρια, ώστε η υπεραξία όπως έλεγε ο Κάρλ Μαρξ να αυξήσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι θέσεις αυτές θα είναι αποτέλεσμα επενδύσεων σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας, πράσινης οικονομίας σε τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναβάθμισης της προσφοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την πληροφορική και την ιατρική.

 

2) Παροχή φοροαπαλλαγής για τρία χρόνια σε νέες εταιρείες με μετόχους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ηλικίας μέχρι 35 ετών. Η φοροαπαλλαγή θα αφορά τόσο στον εταιρικό φόρο, αλλά και στη λογιζόμενη διανομή μερίσματος.

 

3) Προγράμματα στήριξης της εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις και παροχή φορολογικών κινήτρων μη μισθολογικού χαρακτήρα για την πρόσληψη νέων εργαζομένων

 

4) Παροχή φορολογικών κινήτρων για ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς, όπως της πληροφορικής, των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και της ενέργειας.

 

5) Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης με σχέδια στήριξης επιχειρηματικότητας.

 

6) Επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρευνας και καινοτομίας που θα απευθύνονται σε νέους άνεργους πτυχιούχους. Η επιδότηση να συνδυάζεται με προγράμματα κατάρτισης.

 

7) Δημιουργία κέντρων καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο και την στελέχωση τους με προσοντούχο ειδικευμένο προσωπικό. (Το κέντρο θα συγκεντρώνει γνώσεις ως προς τις τεχνολογικές εξελίξεις κατά κλάδο και θα μεταφέρει τις γνώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις.)

 

8) Επαναφορά και αναβάθμιση των σχεδίων Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

 

9) Καταρτισμός στρατηγικού προγράμματος με στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων στην βάση της απόφασης κορυφής των Βρυξελλών για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

 

10) Σχεδιασμός ,ανάπτυξη και κατάρτιση για νέους Αγρότες.

 

11) να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία με αξιοποίηση και της σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε να διευκολυνθούν ξένοι επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο

 

12) Επέκταση του επιδόματος ανεργίας από τους έξι μήνες στους εννέα μήνες.

 

13) Ενίσχυση της εξατομικευμένης καθοδήγησης και της συμβουλευτικής αρωγής με τη συμμετοχή ειδικών συμβούλων για τους μακροχρόνια άνεργους από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης

 

14)Αναβάθμιση του θεσμού του «Επαγγελματικού Προσανατολισμού» στα σχολεία.

 

15)Επιπρόσθετα να γίνει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως προωθηθούν Ευρωπαϊκά προγράμματα για ενίσχυση έργων που εμπεριέχουν τις πιο κάτω δραστηριότητες:

(α) Smart technologies

(β) Wellbeing/ Υγεία

(γ) Μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, θεματικά πολιτιστικά πάρκα κλπ.

(δ) Ενέργεια (παραγωγή και εξοικονόμηση)

 

16) Επέκταση του θεσμού των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης με ιδιαίτερη έμφαση σε επαγγέλματα που απαιτούν πράσινες δεξιότητες και δεξιότητες σε νέες τεχνολογίες και επαγγέλματα.

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

06/02/2016

Share