Νεολαία ΕΔΕΚ: Αναφορικά για την έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η Νεολαία ΕΔΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά, μετά από την Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

 

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ στην Έκθεσή του αποφεύγει προκλητικά να επικρίνει τις παράνομες και ανεπίτρεπτες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θεωρούμε αδιανόητο ο Γ.Γ του ΟΗΕ να μην επικρίνει τις συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, πράξεις οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

 

Χρέος του ΟΗΕ αποτελεί η διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η αποφασιστική παρέμβαση προς την Τουρκία για να της υποδείξει ότι δεν μπορεί να προχωρεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.  Είναι απαράδεκτο ο Ο.Η.Ε με την στάση του να συγκαλύπτει αυτές τις παράνομες ενέργειες.

 

Επιπλέον, στην εν λόγω Έκθεση γίνεται αναφορά σε θέμα οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων. Ξεφεύγει με τον τρόπο αυτό από τους όρους εντολής του -όπως προβλέπονται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας – ενώ  παράλληλα  δημιουργεί ζήτημα μη ανανέωσης της παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

 

Τέλος, γίνεται αναφορά σε «κοινούς φυσικούς πόρους», διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την Τουρκία και τις τουρκικές μεθοδεύσεις σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού.  Τίθενται  σε  προφανή κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με  τους υδρογονάνθρακες και γενικότερα το φυσικό πλούτο του κράτους.

 

Θεωρούμε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να τονίσει και να υπενθυμίσει,   στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,  ότι ο κατηγορούμενος στην περίπτωσή μας είναι η Τουρκία,  η οποία παραβίασε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παραβιάζει προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Ο Ο.Η.Ε οφείλει να δράσει προς όφελος της Κύπρου, να την προστατεύσει και να διορθώσει τα όσα αναληθώς αναφέρει στην Έκθεσή του και/ή εσκεμμένα παραλείπει.

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

15/01/2014

Share