Νεολαία ΕΔΕΚ: Αναφορά με το φοιτητικό πακέτο και φοιτητική χορηγία

Το νέο Νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των φοιτητών βρίσκει τη Νεολαία ΕΔΕΚ αντίθετη.

 

Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται για σκοπούς συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του Μνημονίου και την Τρόικα,  καταργείται το φοιτητικό πακέτο και αντικαθίσταται με μέτρο παροχής μικρότερης βοήθειας για τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.  Παράλληλα, εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία πρέπει να πληρούνται για την εξασφάλιση της χορηγίας.

 

Η Νεολαία ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το Νομοσχέδιο αυτό θα αναγκάσει πολλούς από τους φοιτητές μας, οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν, είτε να διακόψουν τις σπουδές τους, είτε να μην τις ξεκινήσουν ποτέ.  Το ποσό το οποίο έπαιρναν τα άτομα αυτά και το οποίο κάλυπτε έξοδα στέγασης, σίτισης και βιβλίων,  πλέον θα μειωθεί κατά πολύ και σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθά στην κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών των φοιτητών.  Εκτιμάται ότι η βοήθεια αυτή θα συρρικνωθεί στα 500 Ευρώ περίπου.

 

Πέραν τούτου, τα νέα κριτήρια τα οποία εισάγονται για να μπορέσει κάποιος να λάβει τη χορηγία και πάλι ενέχουν κινδύνους.  Θα πρέπει πέραν από τα περιουσιακά στοιχεία να εξετάζονται και οι κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις κάθε φοιτητή. Οι απρόσωπες προσεγγίσεις οδηγούν σε γενικές  και κοινωνικά άδικες πολιτικές.

 

Η φοιτητιώσα νεολαία χρειάζεται τη στήριξή μας. Αυτή η στήριξη πρέπει να εντείνεται στις ασθενείς οικονομικά ομάδες ώστε  να μην γίνονται βορά  σε καπιταλιστικές  και μνημονιολατρικές πολιτικές.

 

Η μόρφωση και η παιδεία αποτελούν το εχέγγυο για μια ευημερούσα κοινωνία.

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

15/01/2015

Share