Ισονομία, Αξιοκρατία και Δικαιοσύνη με Κράτος και Θεσμούς Καταπολέμησης Διαφθοράς και Διαπλοκής

Γράφει η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους

 

Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την πρωτοβουλία της Ε.Ε ΕΔΕΚ Λάρνακας να δώσει την
ευκαιρία σε εμάς τους νέους να μιλήσουμε για την νέα γενιά, τη δική μας γενιά, και τις προκλήσεις, τις
αγωνίες και τις ανησυχίες μας για το μέλλον. Για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, της κοινωνίας και των
ανθρώπων της.

 

Η λαμπρή ιστορία της ΕΔΕΚ αναδύθηκε από ένα κύμα νέων της δεκαετίας του 60 και του 70 που ακολούθησαν
το Βάσο Λισσαρίδη στον αντιχουντικό αγώνα και στην ίδρυση για πρώτη φορά στη Κύπρο πολιτικού κόμματος
με σοσιαλιστικό ιδεολογικό και κοινωνικού προσανατολισμού.

 

Γράφτηκαν ήδη 50 χρόνια εθνικών, πατριωτικών, δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων από την ΕΔΕΚ.
Μια περήφανη κληρονομιά και παρακαταθήκη για εμάς τους νέους σοσιαλδημοκράτες, και γενικότερα για τους
πολίτες γυναίκες και άντρες.

 

Παρά την διαχρονική πάλη της ΕΔΕΚ, η Κύπρος μας περνά στη σύγχρονη ιστορία της και πάλι μέσα από συμπληγάδες. Συμπληγάδες που οδήγησαν σε νέες τραγωδίες τα τελευταία χρόνια με την βαθιά οικονομική
κρίση, κοινωνική εξαθλίωση και κατάρρευση μακρόχρονων κατακτήσεων του λαού μας.

 

Το κράτος, η πολιτεία και οι θεσμοί ταλανίζονται από άκρατη διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία που οδηγούν
στην απογοήτευση και απαξίωση των πολιτών και ειδικά της δικής μας γενιάς. Προκαλούν κυριολεκτικά αποστασιοποίηση των νέων από την πολιτική ζωή του τόπου μας, προκαλούν αμφισβήτηση των κομμάτων, ιδεολογική σύγχυση, προκαλούν την αίσθηση ότι οι πολιτικοί δεν μεριμνούν για εμάς αλλά αποβλέπουν μόνο στο προσωπικό τους όφελος.

 

Στα πηγαδάκια των νέων η λέξη αξιοκρατία ακούγεται πότε σαν κακόγουστο ανέκδοτο πότε σαν ανέφικτη- πραγματικότητα. Δεκαετίες τώρα το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία αποτελούν κομματικό και κυβερνητικό σπόρτ.
Κυβερνητικά και κομματικά μαγειρεία καπηλεύονται θεσμούς όπως η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για διορισμούς, μεταθέσεις, προαγωγές κατά προτεραιότητα των «ημέτερων». Στους ημικρατικούς οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα ίδια και χειρότερα.

 

Αναγνωρίζουμε τη πάλη της ΕΔΕΚ ενάντια στα φαινόμενα όμως η πρόοδος και τα αποτελέσματα πάταξης της αναξιοκρατίας είναι απογοητευτικά πενιχρά. Χρειάζεται κατά την εκτίμηση μου ριζοσπαστικότερη, ίσως ανατρεπτική πλέον προσέγγιση.

 

Διορισμοί «Αρίστων» χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες από εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας χωρίς κοινοβουλευτικό ή άλλο θεσμικό έλεγχο μας έχουν πείσει ότι δεν ισχύει το τι ξέρεις αλλά ποιόν ξέρεις στο τόπο μας αν ψάχνεις για ευκαιρίες ευημερίας και επαγγελματική καριέρας.

 

Θέλουμε την ΕΔΕΚ μπροστάρη στην καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ξέρουμε πόσο δύσκολη
είναι η κατάσταση και πόσο βαθιά ριζωμένη στο σύστημα μας είναι η σήψη και η απληστία. Όμως επενδύουμε τις ελπίδες μας σε κόμματα, όπως η ΕΔΕΚ, που κρατήθηκαν μακριά από το φαγοπότι που οδήγησε σχεδόν στον ανεπανόρθωτο όλεθρο.

 

Πρέπει να επιμένουμε στην προσαγωγή ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης αλλά ταυτόχρονα με νομοθετικές
προτάσεις και πολιτική δράση να διασφαλίσουμε μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέπουν ή και απαγορεύουν επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

 

Θέλουμε την ΕΔΕΚ πρωτοπόρα και πρωταγωνιστή σε αυτή την πάλη. Χωρίς εφησυχασμό, μαχητική και χωρίς συμβιβασμό με το βόλεμα που επιβάλλει το σαθρό, σάπιο κατεστημένο της «δημοκρατίας των ολίγων και προνομιούχων».
Οφείλει η ΕΔΕΚ, το κατ’ εξοχή πολιτικό κίνημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας να σφυρηλατήσει με ριζοσπαστισμό και μεταρρυθμιστικές προτάσεις την αισιοδοξία και προοπτική που επιθυμούν οι νέοι μας για ίσες ευκαιρίες.

 

Για κράτος δικαίου και ισονομίας-ισοπολιτείας.

 

Για επιβράβευση της εντιμότητας, αξίας και προσόντων ικανοτήτων στον επαγγελματικό στίβο και καριέρα.

 

Η ακεραιότητα της πολιτικής και των πολιτικών κρίνονται καθημερινά από εμάς τους νέους. Την δική μας αυστηρή κρίση πρέπει να κερδίσει με ψηλό θετικό πρόσημο καθημερινά η ΕΔΕΚ με τις πράξεις και δράσεις της στην πάλη ενάντια στη διαφθορά και διαπλοκή.

 

Θέλουμε την ΕΔΕΚ να αναδεικνύει καθημερινά το χαρακτήρα και την ταυτότητα της όπως πολύ παραστατικά περιγράφει και ο Δώρος Θεοδώρου στο βιβλίο που παρουσιάσθηκε απόψε:

 

« Μέσα από τα κείμενα αυτά αναδύεται η
φυσιογνωμία της ΕΔΕΚ. Πάντα η ίδια. Πάντα
καθαρή, πάντα δημοκρατική, πάντα φιλολαϊκή.»

 

Σταθεροί και προσηλωμένοι στην Κοινωνική Δημοκρατία θα παλέψουμε σαν νέοι σοσιαλδημοκράτες, μαζί με την ηγεσία και τα στελέχη της ΕΔΕΚ, για να επαναφέρουμε την νέα γενιά πίσω στην κοινωνική και πολιτική συμμετοχή και δράση. Συμμετοχή και αφοσίωση που θα συμβάλει εμφαντικά στην απαιτούμενη αγωνιστικότητα μέχρι την δικαίωση και την απελευθέρωση του νησιού μας.

Share