Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση

Οι στόχοι της Ημέρας είναι:

  • Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη γενετήσια (σεξουαλική) εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών, καθώς και για την ανάγκη πρόληψης τέτοιου είδους πράξεων.
  • Η διευκόλυνση της ανοιχτής συζήτησης για την προστασία των παιδιών από τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση και τη βοήθεια στην πρόληψη και την εξάλειψη του στιγματισμού των θυμάτων.
  • Η επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Λανθαρότε, ενός μοναδικού και νομικά δεσμευτικού εργαλείου, που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές της γενετήσιας κακοποίησης των παιδιών και διατυπώνει τους τρόπους καταπολέμησής τους.

Στην Κύπρο κάθε 27 ώρες ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά, η ανάγκη κατάλληλης ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των παιδιών για αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πιο επιτακτική όσο ποτέ.

Απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από τις  Αρχές και Κρατικές Υπηρεσίες για διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, τόσο προληπτικά, όσο και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της διερεύνησης της καταγγελίας και της ταχείας εκδίκασης της υπόθεσης, της στήριξης του θύματος και της οικογένειας του, αλλά και άμεση εφαρμογή της περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου.

 Ως Νεολαία ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την προστασία των παιδιών , να στεκόμαστε δίπλα στην Επίτροπο Προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και όλων των φορέων που συνδράμουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού για τα παιδιά μας , τα οποία είναι και το μέλλον του τόπου μας ώσπου να μην χρειάζεται καμία νομική δέσμευση για τα αυτονόητα.

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

18 Νοεμβρίου 2021

Share