Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.  Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».(Οικουμενική  Διακήρυξη  Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων)

 

 

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων.  Μέσα από το πέρασμα του χρόνου όμως, έχουμε δει ανά το παγκόσμιο να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών και των ανθρώπων.

 

 

Έχουμε δει πολίτες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρίδες, τζιχαντιστές να βομβαρδίζουν ψυχρά και ανενόχλητοι και να αφήνουν το πέρασμά τους νεκρούς και τραυματίες, πολέμους, υποσιτισμό, φτώχεια να μαστίζει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης με αποκορύφωμα μια πανδημία που στερεί δυστυχώς βασικά δικαιώματα και ελευθερίες .  Που πήγαν τα ανθρώπινα δικαιώματα της ζωής, της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της υγείας;

 

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα θεσπίστηκαν με σκοπό να εξασφαλίζουν στους ανθρώπους ένα πεδίο ελεύθερης ύπαρξης και δράσης από αυθαίρετες επεμβάσεις της κρατικής εξουσίας, των δυνατών έναντι των αδυνάτων.  Κάθε δημοκρατικό κράτος έχει ως θεμέλιο ύπαρξής του τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του λαού του, κάτι που στο δικό μας κράτος δυστυχώς μοιάζει με ουτοπία.

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται σε αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, δικαιώματα στα οποία δεν χωρούν επεμβάσεις και εκπτώσεις. Ανά το παγκόσμιο όμως το όφελος της ανθρωπότητας παρακάμπτεται μπροστά στα συμφέροντα και τις πολιτικές των δυνατών και του χρήματος.

 

 

 

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι εκτός αυτού του παιχνιδιού. Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε ως λαός – και κάθε χρόνο όλο και με νέα δεδομένα – το «θέατρο του παραλόγου». Οι εκάστοτε «ηγέτες» μας συζητούν για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.  Και μας έχουν καρφώσει στο μυαλό ότι ο περιορισμός της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας, της περιουσίας, της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, της ασφάλειας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αποτελούν μονόδρομο για να καταφέρουμε να επιτύχουμε μια λύση του Κυπριακού Προβλήματος.

 

 

Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας του τόπου τούτου, ο οποίος θα έπρεπε να αποτελεί την ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών της πατρίδας μας, διαπραγματεύεται την καταπάτηση των δικών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ικανοποιήσει τα δικαιώματα των εισβολέων και των σφετεριστών των περιουσιών μας.

 

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ΑΝΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΤΑ. Κανένας Κυβερνών δεν  έχει δικαίωμα να τα διαπραγματευτεί, να τα καταπατήσει, να τα καταργήσει.  Γιατί πολύ απλά, δεν είναι δικά του!

Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι διαχωριστική, καταπατούνται τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθε, της ελεύθερης εγκατάστασης και διακίνησης, της περιουσίας και της ελεύθερης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, μας διαχωρίζουν με βάση τη φυλή, την καταγωγή, την γλώσσα και τη θρησκεία , κάτι το οποίο είναι από τις πιο ισχυρές μορφές καταπάτησής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

Όλοι μας οραματιζόμαστε μια Κύπρο με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Μια Κύπρο Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ισότητας, Δικαιοσύνης.  Τα όνειρα όμως, δεν πραγματοποιούνται με την αδιαφορία. Θέλουν προσπάθεια και αγώνα , μας θέλουν όλους μαζί μπροστάρηδες.

 

 

Η σημερινή μέρα ας αποτελέσει μέρα περισυλλογής.  Στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε σε κανένα, ακόμη ούτε και στον «ανώτατο άρχοντα» αυτού του τόπου, να αμφισβητεί, να διαπραγματεύεται και να καταργεί τα δικαιώματά μας.  Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για όσα δικαιωματικά μας ανήκουν αφού πρώτα επιτελέσουμε σωστά το καθήκον μας για να τα αξίζουμε .

 

 

 

 

Νεολαία ΕΔΕΚ

10 Δεκεμβρίου 2020

 

Share