Η Νεολαία ΕΔΕΚ τιμά την εθνική αντίσταση

«Οι συμπατριώτες μου είναι ανυποχώρητοι και αδιάλλακτοι σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ανεξαρτησία και την τιμή της χώρας.  Ίσως … εξαφανιστούμε ως έθνος όπως φαίνεται να υπονοείτε.  Θα ήταν προτιμότερο για τους Έλληνες που θα υπομείνουν να γνωρίζουν ότι διέσωσαν ακέραια την τιμή τους και ότι η νεότερη Ελλάς δικαίωσε τις αρχαίες καταβολές της και τον λόγο υπάρξεώς της, παρά να ζουν ατιμασμένοι και καταφρονεμένοι.  Τίποτε πράγματι δεν έχει χαθεί και το παράδειγμά μας θα είναι χρήσιμο στον κόσμο, επειδή θα εμπνέει τους ανθρώπους να κάνουν το χρέος τους, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.»

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος  στην Κοινωνία των Εθνών,

Αθανάσιος Αγνίδης, προς τον Ιταλό συνάδελφό του

τον Μάρτιο του 1941.

 

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η Νεολαία ΕΔΕΚ τιμά την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων και το έπος του 1940.   Τιμούμε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ο οποίος ενωμένος έδωσε τη μάχη ενάντια στην κατοχή, ανατρέποντας τα σχέδια και την επεκτατική πολιτική του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι.

 

Η Κύπρος βιώνει επί 42 και πλέον χρόνια την κατοχή από τον Τούρκο εισβολέα.  Τα μηνύματα του έπους του ’40 αποτελούν λαμπρό παράδειγμα μίμησης και ενισχύουν τα αγωνιστικά συναισθήματα και τις δυνάμεις του Κυπριακού Ελληνισμού για αγώνα μέχρι την πλήρη απόσειση του Τούρκου εισβολέα.

 

Τα μηνύματα του έπους του ’40 πιο διαχρονικά από ποτέ.  Σε μια εποχή που οι Τουρκικές προκλήσεις ολοένα και εντείνονται και η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις παραμένει αμετακίνητη, σε μια εποχή όπου η Τρόικα επιβάλλει Νεοφιλελεύθερη κατοχή,   η ανάγκη για συλλογική αντίσταση κρίνεται επιτακτική.

 

Η Νεολαία ΕΔΕΚ τιμώντας το έπος του ’40  ανανεώνει την υπόσχεσή της για συνέχιση του διεκδικητικού αγώνα μέχρι την απελευθέρωση, ώσπου «Λεύτεροι να πορευτούμε σε λεύτερο Πενταδάκτυλο».

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

28/10/2016

 

Share