Καταδικάζουμε την αποσχιστική πράξη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Στις 15 Νοεμβρίου 1983, εννιά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Άγκυρα μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει στο νησί μας νέα τετελεσμένα.
Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήρθε ως επιστέγασμα σειράς αποσχιστικών ενεργειών και αποφάσεων που εκπορεύονταν από την Άγκυρα. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήταν η προέκταση της εισβολής του Αττίλα και όσων επακολούθησαν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974.
Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία είναι παράνομη. Αυτή είναι η θέση της διεθνούς κοινότητας, έτσι όπως διατυπώνεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας. Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της.»
Πέρασαν ήδη 37 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στα τετελεσμένα της εισβολής και αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κατοχή.
Καταδικάζουμε την εισβολή, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το σφετερισμό των περιουσιών των προσφύγων, τη διαιώνιση του δράματος των αγνοουμένων και τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας.
Ως Νεολαία ΕΔΕΚ με υψηλό αίσθημα ευθύνης δηλώνουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ξανά τη δημοκρατία και να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.
Νεολαία ΕΔΕΚ
15 Νοεμβρίου 2020
Share