Έφτασε η στιγμή να δούμε την αλήθεια κατάματα

Γράφει ο Χρίστος Βαλιαντής

Πρόεδρος Νεολαίας ΕΔΕΚ

Άλλο ένα πρωϊνό ξύπνημα, άλλο ένα θανατηφόρο τροχαίο με το πρώτο φως της μέρας, το οποίο μας φέρνει αντιμέτωπους με την πικρή αλήθεια πως άλλη μια αδικοχαμένη ζωή προστίθεται στην μαύρη λίστα των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Τα ερωτήματα πολλά, όμως οι απαντήσεις λίγες. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες όπως και εκκλήσεις από τις αρμόδιες αρχές για την αναγκαιότητα τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά δυστυχώς αντί οι αριθμοί να μειώνονται βλέπουμε αύξηση στα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Κύριο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη οδικής συνείδησης και κουλτούρας που έχουμε ως κοινωνία σε μεγάλο βαθμό και για αυτό ίσως υπάρχουν λύσεις οι οποίες όμως θα πάρουν χρόνια να εφαρμοστούν και θα πάρουν χρόνια για να φανεί η πραγματική επίδραση που θα έχουν αυτές οι λύσεις. Πρέπει όμως να καταλάβει το κράτος, οι αρμόδιες οργανώσεις και η κοινωνία πως πρέπει άμεσα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την οδική ασφάλεια, πως επιτέλους κάτι πρέπει να αλλάξει, κάπου πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η καλλιέργεια οδικής συνείδησης και κουλτούρας από νεαρή ηλικία ούτως ώστε να γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής. Πρόληψη θα πρέπει να γίνεται τόσο προς τους μελλοντικούς οδηγούς αλλά και σε αυτούς που είναι ήδη οδηγοί.

Η αύξηση των ποσών στα πρόστιμα ή η αύξηση στους βαθμούς ποινής δεν είναι η λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μπορεί να δώσουν η εφαρμογή μαθημάτων με θέμα την οδική ασφάλεια στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια (υποχρεωτικό μάθημα για πιστωτικές μονάδες πτυχίου) μέσω διαδραστικών σεμιναρίων μη τυπικής μάθησης. Επιπλέον, οι εξετάσεις οδήγησης να γίνονται δύο φορές, κατά την διάρκεια της μέρας και κατά την διάρκεια της νύκτας, όπως επίσης και κατά το 18 έτος και 50 έτος της ηλικίας του κάθε οδηγού. Τέλος, πέραν της πρακτικής εξέτασης να προστεθούν και γραπτές εξετάσεις, όταν οι βαθμοί ποινής ενός οδηγού υπερβαίνουν τους 8, να παρακολουθεί αναγκαστικά επιμορφωτικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας και να παρακάθεται ξανά σε εξετάσεις.

Είναι καιρός να επενδύσουμε στην πρόληψη και στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης και κουλτούρας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Βεβαίως είναι σημαντικό ο κάθε ένας μας ξεχωριστά την επόμενη φορά και κάθε φορά που θα πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας να αναλογιστούμε έστω και για λίγο τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις μας στο δρόμο όχι μόνο για εμάς, όχι μόνο για τους άλλους οδηγούς αλλά και για αυτούς που μένουν πίσω με τα μεγάλα γιατί.

Ίσως τότε να υπάρξει ελπίδα για αλλαγή νοοτροπίας, για αλλαγή της κουλτούρας, για αλλαγή της κατάστασης.

Share