Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017 – Αφιερωμένη στην κατάθλιψη

Τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της κατάθλιψης επισημαίνει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με αφορμή την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

 

«Ως φορέας καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την ενημέρωση της κοινότητας γύρω από ένα θέμα που δυστυχώς είναι διαχρονικά επίκαιρο και εντεινόμενο σε μια περίοδο κρίσης, λόγω της δοκιμασίας που βιώνουμε σε πολλά και συχνά διαφορετικά επίπεδα» σημειώνει ο Αντώνης Πελεκάνος, ψυχολόγος της ΕΚΨ & ΨΥ. «Πιστεύουμε ότι μόνο με διαρκή, ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση μπορούμε να εξαλείψουμε το στίγμα γύρω από το θέμα της κατάθλιψης και με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους στην αναζήτηση της απαραίτητης βοήθειας. Γιατί είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να θεραπευτεί, όπως κάθε ασθένεια» .

 

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι η έλλειψη ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη κοινωνία μας. Η εφαρμογή του ΓεΣΥ πρέπει να προχωρήσει άμεσα.
Ως Νεολαία ΕΔΕΚ τασσόμαστε υπέρ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΕΔΕΚ τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και δημόσια για εφαρμογή του ΓεΣΥ με πρακτικά μέτρα.

 

Πιο κάτω παραθέτουμε τις προτάσεις :

 

1. Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτει λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησης τους.
2. Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
3. Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο ( αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
4. Η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.
Θα πρέπει επιτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να υλοποιήσει τη δημόσια δέσμευση που ανέλαβε μετά από επιστολή της ΕΔΕΚ για σύγκλιση του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων για να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για την άμεση έναρξη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ που ουσιαστικά αποτελεί και τη μόνη αξιόπιστη λύση των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τον τομέα της Υγείας.
Ως Νεολαία ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι η Υγεία μας είναι από τα βασικότερα κομμάτια για την εύρυθμη λειτουργία ενός κράτους και είναι αδιανόητο εν έτη 2017 να παρακολουθούμε στα Κρατικά νοσηλευτήρια ενός Ευρωπαϊκού κράτους αυτές τις αδιανόητες συνθήκες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς.

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

07/04/2017

 

Share