Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Από τότε, η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

 

 

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα.

 

Το παιδί αυτό το μικρό εξαίσιο πλάσμα που υπήρξαμε όλοι κάποτε .Όμως τα παιδιά δεν είναι άξια μιας μόνο παγκόσμιας ημέρας εορτασμού.

 

Το παιδί δεν έχει παρά μόνο μια και μοναδική δύναμη….. είναι ο μελλοντικός μας σωτήρας. Ναι! όσο ακραίο και αν ακούγεται το παιδί αποτελεί το μοναδικό ευοίωνο και φωτεινό σημάδι στο μαύρο μας παρόν.

Το παιδί με την απλότητα, την αγνότητα και την αμόλυντη ψυχή του μπορεί να πραγματοποιήσει θαύματα, μπορεί να ανατρέψει την τωρινή μίζερη κατάσταση και να μας χαρίσει ένα μέλλον όπως το έχουμε όλοι μας ονειρευτεί. Ένα μέλλον καθαρό και λαμπρό.

 

 

Το παιδί που θα λάβει την απαραίτητη Παιδεία εντός και εκτός οικογενειακού και σχολικού πλαισίου θα σου αποδείξει περίτρανα πως όλα τα λάθη που έκανες εσύ μπορούν να διορθωθούν, όσο στραβά και αν οικοδόμησες την κοινωνία και την πολιτεία σου, αυτό μπορεί να τα διορθώσει και να τα ευθυγραμμίσει, διότι εσύ ο ίδιος θα τον έχεις εκπαιδεύσει σωστά, έχοντας γίνει σοφότερος από τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος.

 

Πρόσεχε όμως! Το παιδί δεν είναι πειραματόζωο και όταν λέμε πως θα πρέπει να λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση την στρατιωτική! Απεναντίας, τέσσερα πράγματα χρειάζεται ένα παιδί για να ανατραφεί σωστά ΑΓΑΠΗ, ΘΑΛΠΩΡΗ, ΣΕΒΑΣΜΟ και ένα καλό ΒΙΒΛΙΟ. Αυτά θα τον κάνουν τον κοινωνό του αύριο που τόσο πολύ επιθυμείς να κατακτήσεις.

 

Το παιδί λοιπόν δεν χρειάζεται μονάχα μία μέρα γιορτής για τα δικαιώματα του αλλά καθημερινή ενασχόληση και δουλειά για να προσφέρουμε το μέλλον που του αξίζει.

 

Όπως πολύ σοφά έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος :

”     Υπερασπίσου το παιδί

γιατί αν γλιτώσει το παιδί

υπάρχει ελπίδα”

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

20-11-2017

Share