Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».

1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε».

 

Κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων όπου σαν σήμερα, το 1948, υπογράφηκε η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. Μιας διακήρυξης που ερχόταν να κλείσει οριστικά το θλιβερό κεφάλαιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει προς τα εμπρός από τότε, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλές αφορμές για θυμόμαστε ότι στην πραγματικότητα, σε πολλά μέρη του πλανήτη, αρκετά από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν θεωρήθηκαν ποτέ δεδομένα.

Σήμερα και εν έτη 2016, διαπιστώνουμε ότι οι αιτίες που ώθησαν στην ανάγκη της σύνταξης ενός καταστατικού που να προστατεύει και να μπορεί να κατοχυρώσει εξάπαντος τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υφίστανται ακόμη. Η φτώχεια, η πείνα, οι πολεμικές συρράξεις, οι παράνομες φυλακίσεις, η εμπορία ανθρώπων, η εργασιακή εκμετάλλευση, οι διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, καλά κρατούν. Δυστυχώς, δεν αποτελούν κάποια δυσάρεστη, μακρινή ανάμνηση, αλλά ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες των κοινωνιών μας, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πραγματικότητας. Έτσι, το κοινωνικό μας κράτος χάνεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δέχονται καθημερινά σοβαρές απειλές.

Εξήντα οκτώ χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι, η Οικουμενική Διακήρυξη εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο έχει ανατεθεί η παγκόσμια ασφάλεια, συνεχίζει να αποτυγχάνει να διασφαλίσει τη συντονισμένη και ενιαία πολιτική δράση.

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ, καταδικάζουμε κάθε παραβίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση από τους πολίτες και την κατάλληλη βούληση εκ μέρους των κυβερνήσεων. Αντί τέτοιας βούλησης βλέπουμε συχνά άρνηση της πραγματικότητας ή αποσπασματικές προσπάθειες για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα!\

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

10/12/2016

Share