Νεολαία ΕΔΕΚ: Μέχρι να μην χρειάζεται καμία ημέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό!

 

21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Μια ημέρα η οποία μας υπενθυμίζει ένα πρόβλημα, ένα πρόβλημα όμως το οποίο υπάρχει όλο το χρόνο.

 

Ξεκινώντας από την ανείπωτη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών, τη σωρεία εγκλημάτων κατά μεταναστών από ακροδεξιά-φασιστικά στοιχεία, τους αποκλεισμούς των μεταναστών από νοσοκομεία και σχολεία, ο ρατσισμός, θεσμικός και κοινωνικός, αποκαλύπτεται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο. Η στάση αυτή έναντι σε κάθε τι «διαφορετικό» και «ξένο» αποτελεί δυστυχώς ιδεολογία και πολιτική.  Μια πολιτική η οποία μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία ανισοτήτων και προκαταλήψεων, επιβάλει κοινωνικούς αποκλεισμούς, και στην τελική αποφασίσει και ορίζει ποιες ζωές αξίζουν να ζουν και ποιες όχι.

 

Οι ρατσιστικές νοοτροπίες δυστυχώς καλπάζουν ολοένα και περισσότερο.  Στη σημερινή εποχή αυτές οι νοοτροπίες συμπίπτουν με την ανησυχητική άνοδο των ακροδεξιών στοιχείων και των φασιστών σε Ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο, σε συνδυασμό με την έκρηξη της ισλαμοφοβίας.

 

Με το προσφυγικό ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρη. Το ρατσιστικό δηλητήριο με το οποίο ποτίζουν τους λαούς της Ευρώπης δημιουργεί ένα άπλετο σκοταδισμό ο οποίος δολοφονεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ξεβράζουν στα νερά της Μεσογείου, απελπισμένους ανθρώπους οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν τρεχάμενοι για να σωθούν από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο, ανθρώπους που έπεσαν θύματα των ιμπεριαλιστικών πολιτικών.

 

 

Το πρόβλημα αυτό όμως δεν μπορεί να λυθεί εν μια νυκτί, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε μέσω της καταδίκης των ρατσιστικών νοοτροπιών κάθε φασιστοειδούς στοιχείου.  Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μόνο όταν εμείς οι ίδιοι όλοι μαζί, σταθούμε στο πλευρό κάθε μετανάστη, κάθε άτυχου πολιτικού πρόσφυγα, κάθε κατατρεγμένου, ο οποίος δεν είχε τη τύχη στη δική του πατρίδα να ζει με αξιοπρέπεια, κάθε ενός ο οποίος έχασε την πατρίδα του, και διεκδικήσουμε την ελευθερία και την ισότητά τους.  Η σημασία της σημερινής ημέρας έγκειται ακριβώς στο συνεχή, ακατάπαυστο καθημερινό και διαρκή αγώνα, μέχρι και αυτή η παγκόσμια ημέρα να χάσει ακριβώς το νόημά της.

 

Για να βάλουμε οριστικά τέλος όμως στη φρίκη ρατσισμού, ένας είναι ο δρόμος, η ανατροπή του συστήματος που τον γεννάει και τον θρέφει. Η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση ενός κόσμου σοσιαλιστικού, χωρίς διακρίσεις, απαλλαγμένο από τα δεσμά της καπιταλιστικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

 

Η Νεολαία ΕΔΕΚ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτές τις πολιτικές της μισάνθρωπης λιτότητας και ως δύναμη αλληλεγγύης θα υπερασπιστεί την ισότητα και την ελευθερία κάθε ανθρώπου, κάθε μετανάστη, κάθε πολιτικού πρόσφυγα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.  Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ελπίδα σε κάθε κατατρεγμένο και φοβισμένο.  Ο Αγώνας μας για μια κοινωνία αλληλεγγύης, σεβασμού, δημοκρατίας, χωρίς ρατσισμό και μισαλλοδοξία είναι μακρύς και γεμάτος δυσκολίες.  Όμως θα τον περπατήσουμε με κάθε κόστος.

 

Και ας έχουμε πάντα στο νου ότι όσες φορές νικηθήκαμε από το φόβο και τον ρατσισμό, γράφτηκαν οι μελανότερες σελίδες της ιστορίας μας

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

21/03/2016

Share