Νεολαία ΕΔΕΚ : Για τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου!

 

«…Με τον Αυξεντίου σε μια χούφτα γης με μόνο όπλο την ιστορία να ξαναζωντανεύει τις Θερμοπύλες μ΄ένα κατάπληκτο αποικιοκράτη αξιωματικό να στέκεται σε προσοχή μπροστά στο απανθρακωμένο λείψανο που εξευτέλισε πανίσχυρες αποικιοκρατίες.»

Βάσος Λυσσαρίδης

 

 

Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, ο «Σταυραετός του Μαχαιρά» σκοτώνεται από τους Άγγλους.  Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν από τους πρώτους που μυήθηκαν στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.  Από την 1.1.1955 καταζητήθηκε από τους Άγγλους για τη συμμετοχή του στον αγώνα, αλλά οι Άγγλοι δεν κατάφεραν ποτέ να τον πιάσουν.

 

«Στην εσχάτην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας, αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν».


Γρηγόρης Αυξεντίου.

 

Στις 3 Μαρτίου 1957…Οι Άγγλοι καταφέρνουν να πιάσουν τον «Ζήδρο», μετά από προδοσία.  Αλλά όχι όπως επιθυμούσαν, ζωντανό.  Ξεκίνησε μάχη η οποία κράτησε για ώρες. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου μαζί με τον Αυγουστή Ευσταθίου μάχονται εναντίον των εχθρών.   Μετά από πολύωρη μάχη του Γρηγόρη με τους Άγγλους, οι τελευταίοι έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετό του και τον έκαψαν ζωντανό ενώ ο Αυγουστής Ευσταθίου, με βαριά εγκαύματα, προσπαθώντας να βγει από το κρησφύγετο, συλλαμβάνεται.

 

«Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πώς πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν.»

Γρηγόρης Αυξεντίου

 

Και το μάθαμε.  Ο Γρηγόρης Αυξεντίου απέδειξε ότι ο ηρωϊσμός δεν είναι λόγια αλλά αποφάσεις και πράξεις. Συνειδητή η προσφορά του. Συνειδητή και η θυσία του.

 

Και εμείς το λιγότερο που οφείλουμε στο Γρηγόρη και σε όλους τους ήρωες μας είναι, να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, ωσότου λεύτεροι πορευτούμε σε λεύτερο πενταδάκτυλο.

 

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

3 Μαρτίου 2015

Share