Διακήρυξη Νεολαίας ΕΔΕΚ για την 56η Επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία κλείνει σήμερα 56 χρόνια ύπαρξης. Πενήντα – έξι χρόνια δύσκολα, βασανισμένα για τον κυπριακό λαό. Μια δημοκρατία που δυστύχησε από τουρκανταρσίες, από συνταγματικές δυσχέρειες,  το προδοτικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’ , από την παράνομη τουρκική εισβολή, την 42 χρόνια πλέον κατοχή .

 

Κατάφερε όμως να αντέξει στο χρόνο, να ξεφεύγει από τις επικίνδυνες ατραπούς και να χαίρει πλήρης αναγνώρισης από όλες τις χώρες ανά το παγκόσμιο πλην της κατοχικής Τουρκίας. Καταφέραμε να γίνουμε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας Ένωσης που επέβαλε την δαμόκλειο σπάθι στον Κυπριακό λαό με τα μνημόνια και όχι μόνο. Η ένταξη μας ουσιαστικά στην Ε.Ε, παρά τις ψευδεπίγραφες επιταγές του Κεφαλαίου για αύξηση του βιοτικού επιπέδου, για το «σύστημα, που θα φέρει πλούτο στους πολλούς» έγινε για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, αλλά και για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των Ε/κ απέναντι στην Ερντογανική Τουρκία.

 

Οι συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1960, μπορεί να γέννησαν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το σύνταγμα που κατάρτισαν εμπεριείχε εσκεμμένα παραμέτρους, οι οποίες οδηγούσαν στην παράλυση της λειτουργίας του κράτους και σε πολιτικά, νομικά αδιέξοδα. Επέβαλλε στρατιωτικές εγγυήσεις που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία μέχρι σήμερα. Το σύνταγμα που μας δόθηκε ουσιαστικά εξυπηρετούσε τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων . Δυστυχώς τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν μέσω αυτού δεν μπόρεσαν ούτε μέχρι σήμερα να αρθούν. Ένα σύνταγμα που δεν γράφτηκε από τον λαό για τον λαό είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

 

Την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να την διαφυλάξουμε ! Όχι όμως με τις πρόνοιες που μας επέβαλαν το 1960. Ναι μεν οι συνταγματικές πρόνοιες του 1960 προνοούν ενιαίο κράτος,στην ουσία του όμως προωθούσαν τον φυλετικό διαχωρισμό. Είναι το μοναδικό σύνταγμα στον κόσμο που αντί να αναγάγει τον πληθυσμό σε λαό, τον διαχώρισε σε κοινότητες. Ένα σύνταγμα που δεν επέτρεψε ποτέ σε κανέναν Τ/κ σε κανέναν Ε/κ να είναι πλάι πλάι.

 

Σήμερα που διανύουμε το σωτήριον έτος 2016, αντί οι προσπάθειες να επικεντρώνονται στην δημιουργία μιας ενιαίας, λαϊκής ταυτότητας, συνεχίζουν οι κυβερνώντες να προωθούν μια ρατσιστική, διχοτομική λύση σαν και αυτή της ΔΔΟ. Μιας λύσης η οποία όχι μόνο δεν θα είναι απαράλλακτη του Σχεδίου Αναν , αλλά θα επιβεβαιώσει και τον φυλετικό, θρησκευτικό διαχωρισμό που προωθούσε το Σύνταγμα του 60’.

 

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ, θα παλέψουμε για την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος του 60’ μαζί με τον όλο κυπριακό λαό. Όλοι πλάι –πλάι για να απαλλαγούμε από τα στρατεύματα της κατοχής, για την απομάκρυνση όλων των εποίκων που αποτελούν έγκλημα πολέμου και παράγωγο της παράνομης τούρκικης κατοχής καθώς και για την σμίλευση ενός παλλαϊκού, αντικαπιταλιστικού μετώπου με κύριο στόχο την υπεράσπιση των εργαζομένων και την προώθηση πολιτικών με ταξικό πρόσημο.

 

Γραφείο Τύπου
Νεολαίας ΕΔΕΚ
01.10.2016

Share