Διακήρυξη για την παγκόσμια μέρα κατά του φασισμού και αντισημιτισμού

Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια, στην ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε το μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων . Την νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938, που θα μείνει στην ιστορία ως «η Νύχτα των Κρυστάλλων». Η νύχτα αυτή ονομάστηκε έτσι, από τα θρυμματισμένα τζάμια πάνω από 7.000 καταστημάτων που ανήκαν σε Εβραίους. Σχεδόν, κατέκαψαν όλες τις εβραϊκές συναγωγές και κοιμητήρια που υπήρχαν στη Γερμανία. Κάποιοι Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ άλλοι εξαναγκάζονταν να παρακολουθούν. Περισσότεροι από 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Νταχάου, στο Μπούχενβαλντ και στο Ζάξενχαουζεν. Άλλοι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από την Γερμανία.

 

Η νύχτα των κρυστάλλων αποτέλεσε την αφετηρία για το μεγαλύτερο έγκλημα που θα βίωνε ποτέ η ανθρωπότητα από την Ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ. Από εκείνο το βράδυ ξεκίνησαν μαζικοί και συστηματικοί διωγμοί των Εβραίων, από τους Ναζί , που στόχο είχαν να εξολοθρεύσουν παντελώς το εβραϊκό στοιχείο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Οι Ναζί θεωρούσαν, την εβραϊκή κοινότητα που αριθμούσε μισό εκατομμύριο στην Γερμανία, ως κύρια αιτία των δεινών του γερμανικού λαού την ήττα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, της άρχισαν να κατηγορούνται ως οι υπαίτιοι για την ήττα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον υπερπληθωρισμό (1921-1923) και την Μεγάλη Ύφεση του ’30. Έτσι, στις αρχές του 1933, η γερμανική κυβέρνηση, έθεσε σε ισχύ μία σειρά αντισημιτικών νόμων σαν αυτόν που απέκλειε τους Εβραίους από τις δημοσιές υπηρεσίες.

 

Σήμερα η Ιστορία επαναλαμβάνεται αφού η Ε.Ε πολιτικά και κοινωνικά, διοχετεύει τα αίτια της οικονομικής κρίσης στους υπό διωγμό μετανάστες της Μέσης Ανατολής. Ουσιαστικά καλλιεργεί τον μύθο στην κοινωνία, πως οι μετανάστες ήρθαν να μας απομυζήσουν και να μας πάρουν τις δουλειές.

 

Η ίδια η Ευρώπη που εδώ και δεκαετίες άνοιξε τα σύνορα για το παγκόσμιο κεφάλαιο και καπιταλισμό, έκλεισε τα σύνορα για τον άνθρωπο. Έκλεισε τα σύνορα στην μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της ιστορία που η ίδια δημιούργησε με την υπόγεια πολιτική της αποσταθεροποίησης που επέβαλε στην Μέση Ανατολή.

 

Η Ευρώπη βυθίζεται στον φασισμό που η ίδια εξέθρεψε και συνεχίζει να τον συντηρεί με τις πολιτικές λιτότητας και αυταρχισμού .Διανύουμε την δική μας εποχή των κρυστάλλων. Οι κοινωνίες σήμερα βιώνουν στο πετσί τους , τον οικονομικό φασισμό του τραπεζικού συστήματος και των αποφάσεων του Eurogroup. Οδηγούνται από τον ακροδεξιό, συντηρητικό στρατόπεδο, στην μισαλλοδοξία, στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

 

Διανύουμε την εποχή της «ασφάλειας και προστασίας» του πολίτη όπου παρακολουθείτε καθημερινώς από συστήματα παρακολούθησης σε δρόμους και συνοικίες . Άσχετα αν η κάμερα δεν έχει αποτρέψει ποτέ ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Ζούμε στην εποχή όπου αυτοί που δήθεν σε προστατεύουν είναι αυτοί που θα σε συλλάβουν αν κατέβεις σε μια πορεία για τα δικαιώματά σου.

 

Το μόνο αντίδοτο που υπάρχει αυτή την στιγμή για να εξαλείψει την χολέρα του φασισμού, είναι η ίδια η ανατροπή του συστήματος που γεννάει τον φασισμό. Ταξικός αγώνας , ταξική συνείδηση και ενδυνάμωση των λαϊκών αγώνων ούτως ώστε να αποτρέψουμε τον πλήρη εκφασισμό της κοινωνίας και την ποδηγέτηση της στα σκυλιά του Κεφαλαίου και τις απάνθρωπες πολιτικές του.

 

Γραφείο Τύπου
Νεολαία ΕΔΕΚ
09/11/2016

Share