Απολογισμός Χρίστου Βαλιαντή 15ο Παγκύπριο συνέδριο Νεολαίας ΕΔΕΚ

Συναγωνιστή Πρόεδρε του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλε,πρόεδρε του Οργανισμού Νεολαίας Παναγιώτη Σεντόνα, Πρόεδρε του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου Μάριε Φιλίππου,αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες.

 

Αρχικά να σας καλωσορίσω στο 15ο Παγκύπριο συνέδριο της Νεολαίας ΕΔΕΚ και να σας ευχαριστήσω που βρίσκεται μαζί μας σήμερα.

 

Κάθε συνέδριο είναι σημαντικό στην εξέλιξη μιας οργάνωσης, στην πορεία της. Οι  συνθήκες  όμως επιβάλουν όπως το 15ο  Παγκύπριο συνέδριο της Νεολαίας ΕΔΕΚ είναι σταθμός. Η συνεχιζόμενη κατοχή του τόπου μας, η άκαμπτη τουρκική αδιαλλαξία, η απαξίωση της πολιτικής από τους νέους, οι κοινωνική κρίση απαιτεί να γίνουμε εμείς οι πρωτοπόροι εμείς οι αγωνιστές, να γίνουμε οι εκφραστές της εποχής μας, οι εκφραστές μιας ολόκληρης γενιάς που βιώνει την αδικία στο πετσί της. Γι’  αυτό το φετινό συνέδριο είναι ξεχωριστό γιατί είναι η στιγμή να δηλώσουμε όχι μόνο παρόντες αλλά και μπροστάρηδες στους αγώνες μια ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μας.

 

Το 2017 στο συνέδριο της νεολαίας μας ρώτησα τον εαυτό μου αλλά και όσους παρευρίσκονταν  Ποια είναι η Κύπρος που φανταζόμαστε; Η κοινωνία που θέλουμε να είμαστε μέλη της; Η πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε; Τότε λοιπόν είπα πως δεν είναι αυτή που ζούμε σήμερα, δυστυχώς όμως ούτε αυτή που ζούμε σήμερα είναι η Κύπρος που θέλουμε να δούμε.
Δυστυχώς σήμερα τα πράγματα ίσως είναι χειρότερα και από το 2017 μιας και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών καταστάσεων, αυτοκτονίες, άστεγοι πεθαίνουν, δολοφονίες, ασταμάτητα θανατηφόρα τροχαία και ο τούρκος κατακτητής αλωνίζει επι καθημερινής βάσεως στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Όχι δεν πίστευα πως θα αλλάζαμε τον κόσμο σε δυο χρόνια. Όμως πάντα διεκδικούμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε έναν κόσμο διαφορετικό και να προσπαθούμε καθημερινά  γι’ αυτό. Άλλωστε το να ονειρευόμαστε είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να μας πάρει κανένας…!

Ξεκινώντας το ταξίδι στην προεδρία της Νεολαίας ΕΔΕΚ το 2017 ήμουν σίγουρος πως ο δρόμος ήταν μεγάλος και δύσκολός, γνώριζα πως καθημερινά θα ήμουν αντιμέτωπος με διάφορες δυσκολίες ήμουν όμως σίγουρος πως με την καλή οργάνωση και την εξαιρετική συνεννόηση που είχα και έχω με τους συνεργάτες μου τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον μεγάλο στόχο που δεν ήταν πότε άλλος από το να υπάρχει μια δυνατή φωνή Νεολαίας στον τόπο μας ξεκινώντας από την μαθητική, προχωρώντας στην φοιτητική και φτάνοντας στην Νεολαία μας.

Αναλαμβάνοντας τα ινία της Νεολαίας ΕΔΕΚ θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση της Μαθητικής και φοιτητικής μας κίνησης. Οι μαθητική και η φοιτητική μας παράταξη ήταν και θα είναι το πιο ζωτικό κομμάτι για ένα σοσιαλιστικό κίνημα. Σε αυτούς εστιάσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, στην ενδυνάμωση τους. Ξεκάθαρος στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τους νέους μας να δημιουργήσουν, να προοδεύσουν, να εδραιωθούν. Θέλαμε οι νέοι μας, οι νέοι της Κύπρου να είναι υγιείς φωνές κριτικής σκέψης και πολιτικής.  Δεν θέλουμε νέους που να συμφωνούν δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους του yes sir χρειαζόμαστε προοδευτικές φωνές που η διαφωνία τους θα είναι δημιουργική, που θα προσφέρουν εναλλακτικές, που θα δημιουργήσουμε ένα χώρο πλουραλισμού, σκέψης ,προβληματισμού και δράσης. Σήμερα λοιπόν δεν μπορώ να κρύψω την περηφάνια μου για την δουλεία που έγινε στην Μαθητική και την Φοιτητική μας οργάνωση με την συμβολή όλων όμως δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον συναγωνιστή Πάμπο Χαραλάμπους γραμματέα μαθητών για την αδιάκοπη προσφορά του προς την Μαθητική Κίνηση, ο ρόλος του ήταν καθοριστικός για να βρίσκεται η Μαθητική μας στην σημερινή κατάσταση και θα είναι για πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο της Μαθητικής.
Δεν μπορώ όμως να μην ευχαριστήσω και τον συναγωνιστή Πάμπο Χριστοδούλου για την δουλεία που έγινε στην φοιτητική μας παράταξη και την εφαρμογή του 5ετούς πλάνου για την ενδυνάμωση και εδραίωση της ΔΚΚΦ ΑΓΩΝΑ στα φοιτητικά δρόμενα. H φοιτητική μας παράταξη σήμερα δραστηριοποιείται σε δύο πανεπιστήμια στην Κύπρο, στην Θεσσαλονίκη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σύντομα θα υπάρχουν ακόμα δύο τοπικές όπου ο ΑΓΩΝΑΣ θα δραστηριοποιηθεί. Η προσπάθεια που έγινε από όλους ήταν μεγάλη και είμαι σίγουρος πως αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί ούτως ώστε η Μαθητική και Φοιτητική μας κίνηση να φτάσουν εκεί που αρμόζει σε μια σοσιαλιστική μαθητική και φοιτητική κίνηση, στην κορυφή.

Δεύτερος στόχος μας ήταν να καταφέρουμε να ελέγξουμε την οικονομική κατάσταση και σε αυτό έχουμε καταφέρει να έχουμε σήμερα μια υγιέστατη κατάσταση όσο αφορά τα οικονομικά, μιας και με την άψογη συνεργασία που υπήρχε με τον συναγωνιστή Γίωργο Μαρκίδη ,των οποίο ευχαριστώ για την προσφορά του, καταφέραμε να σουλουπώσουμε την κατάσταση ούτως ώστε οι επόμενοι γραμματεία να βρει μια υγιές και διαφανεί κατάσταση.

 

Τρίτος στόχος ήταν να μπεί μια σωστή οργάνωση σε διάφορα θέματα που απασχολούσαν την Νεολαία μας και την σωστή οργάνωση του μητρώου μελών της οργάνωσης. Κάτι που καταφέραμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

 

Ξεκινήσαμε δυναμικά με την αντικατοχική πορεία που διοργανώσαμε από την προτομή του αθάνατου ήρωα Δώρου Λοίζου μέχρι και το άγαλμα της ελευθερίας, συμπορευθήκαμε με τους φίλους παλαιστίνιους, σταθήκαμε στο πλευρό των Κούρδων που καθημερινά πολεμούν ενάντια στους Τούρκους, συμμετείχαμε ανελλιπώς στο φεστιβάλ νέων που διοργανώνει ο οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, συνεχίσαμε με δράσης κοινωνικής συνοχής, διοργανώσαμε έντεχνες λαϊκές βραδίες με στόχο την στήριξη οργανωμένων συνόλων που χρειάζονται στήριξη, παρευρεθήκαμε και συμμετείχαμε ενεργά στην YES και την IUSY , προγραμματίσαμε αριθμό συναντήσεων με την Reaction για θέματα οδικής ασφάλειας και την ευαισθητοποίηση των νέων, είχαμε δυναμική παρουσία στο συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου από τους συναγωνιστές Πλαστήρα και Χαράλαμπο Χαραλάμπους, συμμετείχαμε ενεργά στο πρόγραμμα υιοθετήστε μια οικογένεια που διοργανώνει το σώμα εθελοντών Λευκωσίας, επισκεφτήκαμε τους πρέσβεις της Κούβας και της Παλαιστίνης για ενδυνάμωση των σχέσεων και την πιθανή ανταλλαγή νέων μεταξύ των δύο χωρών, είμασταν παρών σε διαδηλώσεις για την προστασία του Ακάμα, διοργανώσαμε εκστρατεία με φιλμάκια από νέους ενάντια στον ρατσισμό, πραγματοποιήσαμε σειρά από αιμοδοσίες, επισκεφτήκαμε τους πρόσφυγες στην Κοφίνου και σταθήκαμε στο πλευρό των εθελοντών, είμασταν δυναμικά παρόντες τόσο στης Προεδρικές όσο και στης Ευρωβουλευτικές εκλογές,  παρεμβήκαμε με αρθρογραφία, ανακοινώσεις και τοποθετήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς σε θέματα που αφορούν τους νέους και την κοινωνία που ζούμε σήμερα, διοργανώσαμε φιλανθρωπική παράσταση με τίτλο την σιωπηλή υπεροχή της λευτεριάς με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων έναντι των εξαρτήσεων.

 

Δεν έτρεφα πότε ψευδαισθήσεις. Ο δρόμος ήταν και θα  είναι πάντα  δύσκολος όμως τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιηθήκαμε σε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις με γνώμονα πάντα το καλό της νεολαίας του τόπου μας και των μελλοντικών γενιών που θα ακολουθήσουν εμάς.  Φτάσαμε εκεί που θέλαμε και πιστεύαμε ότι μπορούσαμε ξεκινώντας; Σίγουρα όχι! Όμως κάναμε αρκετά ούτως ώστε οι επόμενοι να βρουν ένα υγιές περιβάλλον να εργαστούν σκληρά για να ενισχύσουν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Είμαι σίγουρος πως ο συναγωνιστής Πάμπος μαζί με τον γραμματέα του Νάσο Ηροδότου και την νέα γραμματεία του θα συνεχίσουν αυτό που ξεκινήσαμε το 2017 και πως με την πάροδο του χρόνου η Νεολαια εδεκ θα δυναμώνει μέρα με την μέρα. Γνωρίζουν καλά ότι θα είμαι στο πλευρό τους σε ότι χρειαστούν συνοδοιπόρος, συναγωνιστής, σύντροφος στους αγώνες.

 

Θέλω να ευχαριστώ όλα τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου. των επαρχιακών, τα μέλη της γραμματείας για την συνεργασία που είχαμε, την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και την υπομονή τους, το επαγγελματικό προσωπικό, όλους τους περήφανους ΑΓΩΝΙΤΕΣ και το ΚΣ ΕΔΕΚ για την συνεργασία.
Πέραν τον πιο πάνω θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους σε αυτή την πορεία ήταν δίπλα μας βοηθώντας με το δικό τους τρόπο.

Δύο χρόνια γεμάτα γνωριμίες, εμπειρίες, όμορφες στιγμές, στιγμές περηφάνιας αλλά και δύσκολές στιγμές τις οποίες έχω ήδη αφήσει στο παρελθόν. Κρατώντας μόνο τα ωραία λοιπόν προχωράμε για τα επόμενα, γιατί κάθε μέρα είναι και μια διαφορετική μάχη.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,

Είμαστε κομμάτι αυτού του τόπου είμαστε κάθε λέξη της ιδεολογίας που υποστηρίζουμε είμαστε η πατρίδα μας είμαστε το παρόν και το μέλλον μας. Μας καθορίζουν οι επιλογές μας.

Γι αυτό σας καλώ όλους μαζί για ένα νέο ξεκίνημα, σας καλώ να επιλέξετε και να συστρατευθείτε, να επιλέξετε και να συμμετέχετε να επιλέξετε και να αγωνιστείτε μαζί μας.  Γιατί μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα, γιατί πιστεύουμε όλοι σε μια γνήσια σοσιαλιστική νεολαία, σε μια  καλύτερη πατρίδα σε μια πιο δίκαιη κοινωνία σε μια ελεύθερη Κύπρο.

 

Σας ευχαριστώ

 

Share