Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία ενός κράτους, είναι θεμελιώδης παράγοντας για την ποιότητα ζωής των πολιτών του. Στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά, οι οικονομικές δραστηριότητες των κρατών, (εξαγωγές, εισαγωγές, χρηματιστήριο, αξία νομίσματος) επηρεάζονται άμεσα απο τις παγκόσμιες αγορές.

Παγκόσμια Οικονομική Κρίση

Είναι φανερό ότι η μη λήψη κρατικών μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών από τον αχαλίνωτο καπιταλισμό και την οικονομία του καζίνο, θα ήταν στάση ανεύθυνη και καταστροφική. Μια οικονομική κρίση που εκκολάφθηκε στις Η.Π.Α με τα στεγαστικά δάνεια αλλά κα η δημιουργία χρηματοπιστωτικών προϊόντων υψηλής επικινδυνότητας, ώθησαν μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής Lehman Brothers σε χρεωκοπία. Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός κατέλυσε κάθε σύνορο με αποτέλεσμα η κρίση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να επηρεάσει την ανοχύρωτη Ευρώπη αλλά και τις αμαρτωλές τράπεζές της. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι αυτές που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ή χρηματοπιστωτικά προβλήματα. Η συνέχεια γνωστή, το ΔΝΤ, βρήκε την ευκαιρία και την άρπαξε ως «προστάτης» των οικονομιών. Ο βιαστής των λαών και ο οικονομικός δολοφόνος εφαρμόζει πιστά τις πολιτικές λιτότητας και αυταρχισμού που εφάρμοσε στην Αφρική και Λατινική Αμερική απρόσκοπτα στην Ευρώπη.

Ως κύριος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού και των ιδεών του Μίλτον Φρίντμαν, καταδικάζει τον λαό στη φτώχεια , στην καταπίεση και στη δυστυχία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποδεικνύει για πολλοστή φορά πως ο Καπιταλισμός για να επιβιώσει δημιουργεί τεχνητές κρίσεις  ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κάθε κεφαλαιοκράτης. Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Ευρώπη η χρεοκρατία.

Ανασκόπηση Κυπριακής Οικονομίας

Η Κύπρος ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, κατέθεσε αίτηση για ένταξη στην Ευρωζώνη. Την 1η Ιανουαρίου 2008, έγινε δεκτή, αντικαθιστώντας την κυπριακή λίρα με ευρώ. Μέχρι τότε η Κυπριακή οικονομία ήταν σε υψηλά επίπεδα, με υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες της. Οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις τότε, ήταν κυρίως οι υπηρεσίες και ο τουρισμός. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τον τομέα των υπηρεσιών ο οποίος αυξήθηκε από το 54,7% του ΑΕΠ το 1979 στο 64,9% το 1989 και το 79,2% το 2009.

Το κυπριακό μοντέλο οικονομίας μετά την καταστροφή απο την εισβολή του 1974, και την άμεση σχεδόν ανάπτυξη στην χώρα, παρομοιάστηκε ως το «οικονομικό θαύμα». Το μοντέλο όμως που οδήγησε στο οικονομικό θαύμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην σύγχρονη οικονομία, καθώς έχουν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά οι συνθήκες και ως εκ τούτου απαιτούνται νέες προσεγγίσεις.

Η ανταγωνιστικότητα αρκετών τομέων της οικονομίας έχει διαβρωθεί: μεταξύ άλλων, υπάρχουν ψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αλλά όχι κατ’ ανάγκη ψηλή ποιότητα. Μετά την ένταξη της Ελλάδας το 2009 στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το καμπανάκι για την ανάγκη διαθρωτικών αλλαγών στην κυπριακή οικονομία ηχούσε δυνατά. Ο Τραπεζικός τομέας παρουσίαζε προβλήματα, η ανεργία ξεκίνησε την ανοδική της πορεία και οι δημόσιες δαπάνες συνεχώς αυξάνονταν.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η κυπριακή οικονομία υποβαθμίστηκε απ’ όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί η καταστροφική έκρηξη στη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Η Κύπρος παρά τον χαμηλό πληθυσμό και τη μικρή της οικονομία παρουσιάζει δυσανάλογα μεγάλο μέγεθος στον τραπεζικό κλάδο. Μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σ’ αυτό άγγιξε τα 22δις €, ποσό μεγαλύτερο από το εγχώριο προϊόν της Κύπρου. Το διακρατικό δάνειο που είχε λάβει η Κύπρος από τη Ρωσία ύψους 2,5 δις ευρώ, ήταν ικανό για να καλύψει μόνο τις ταμειακές ανάγκες της Κύπρου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013, δηλαδή ήταν πλέον ανεπαρκές.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βάλει στο «στόχαστρο» του την Κύπρο. Για λόγους επικοινωνιακούς η κυβέρνηση Χριστόφια, χρονοτριβούσε για την μη υπογραφή μνημονίου συμφωνίας με την Τρόικα με αποτέλεσμα η Κύπρος να μετατραπεί απο «οικονομικό θαύμα» σε «οικονομικό κίνδυνο» για την συστηματική οικονομία της Ευρωζώνης.

Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Κύπρο. Μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2013 και την ανάδειξη στην εξουσία, του σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ Νίκου Αναστασιάδη, η Κύπρος μπήκε στον μηχανισμό στήριξης επίσημα. Το ΔΝΤ μετά την αποτυχία του, στο Ελληνικό πρόγραμμα, δεν αλλάζει πολιτική και δίνει άμεσα το στίγμα του και στην χώρα μας, με μονοδιάστατες πολιτικές λιτότητας.

Το πλήγμα στην ιστορία της Κύπρου αλλά και της Ευρωζώνης ευρύτερα , ήταν η πρωτοφανής απόφαση κατά τη συνεδρία του Eurogroup στις 16 Μαρτίου 2013 να επιβληθεί φόρος στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών με χρήματα των καταθετών. Η απόφαση προέβλεπε την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου που ανερχόταν στο 9.9% σε καταθέσεις πέραν των €100,000 (το όριο των ασφαλισμένων καταθέσεων στην ΕΕ) και ενός εφάπαξ φόρου 6.75% σε καταθέσεις κάτω από το όριο.

Μια πρόταση που αν η Κυπριακή βουλή δεν απέρριπτε άμεσα θα έθετε σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη όλων των καταθετών, σε τράπεζες εντός Ευρωζώνης.  Μια πρόταση δε που παραβίαζε κατάφωρα Ευρωπαϊκές Οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες καταθέσεις μέχρι 100.000 Ευρώ είναι εξασφαλισμένες.

Σε μια δεύτερη κατά σειρά συνεδρία του Eurogroup στις 24 και 25 Μαρτίου 2013 αποφασίστηκε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις κάτω των €100,000, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Η συμφωνία προέβλεπε όμως την δραματική σμίκρυνση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα. Αποφασίστηκε όπως η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα, η Λαϊκή Τράπεζα, τεθεί σε εκκαθάριση με πλήρη συνεισφορά των μετόχων, ομολογιούχων και ανασφάλιστων καταθετών. Περαιτέρω η Λαϊκή θα διαχωριζόταν σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα, με την καλή τράπεζα να συγχωνεύεται με την Τράπεζα Κύπρου, την μεγαλύτερη δηλαδή κυπριακή τράπεζα.

Στη συνεδρία του Eurogroup στις 27 Ιουνίου 2013 αποφασίστηκε ουσιαστικά ότι το κυπριακό κούρεμα θα συνιστούσε εφεξής το μοντέλο για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα.

Οι αρνητικές παρενέργειες στην κυπριακή οικονομία, αποτέλεσμα του κουρέματος και της δημοσιονομικής πολιτικής του Δ.Ν.Τ , ήταν άμεσες και επώδυνες για τον λαό μας. Η έλλειψη ρευστότητας απο την αγορά, είχε σαν αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, η ανεργία εκτοξεύθηκε και τα προβλήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως ήταν αναμενόμενο πολλαπλασιάστηκαν. Επιπλέον οι αυξημένες φορολογίες και οι αποκοπές σε μισθούς και συντάξεις, μείωσαν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση διαιωνίζοντας το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Προέκταση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο αλλά και γενικότερα στις Νότιες χώρες της Ευρώπης, είναι και οι δείκτες μεταναστεύσεις , με αυξητικές τάσεις , ιδιαίτερη στους νέους ανθρώπους, με κατεύθυνση είτε προς την Βόρεια Ευρώπη είτε προς άλλη ήπειρο.

Η οικονομική κρίση είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποφασιστικότητα και με σύνεση να αντιμετωπίσει, τόσο με την εγκαθίδρυση ενιαίων εποπτικών αρχών, για σκοπούς ελέγχου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και επενδύοντας σε αναπτυξιακούς τομείς που θα ενθαρρύνουν την απασχόληση, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για έρευνα και καινοτομία.

Ως σοσιαλιστική Νεολαία ΕΔΕΚ απέναντι στα φαινόμενα μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, εμείς αντιπαραβάλλουμε τον εξανθρωπισμό της. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την ανακατανομή του πλούτου, τη δημοκρατία, την κρατική εποπτεία και ρύθμιση των αγορών, την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δύναμη της γνώσης, το διάλογο, τον πολιτισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική λογοδοσία απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Στόχος είναι η ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και η δημιουργία μιας νέας σοσιαλιστικού τύπου οικονομίας.

Οι Προτάσεις μας για την Οικονομία

Στρατηγικός στόχος, θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής οικονομίας, με έμφαση σε παραγωγικούς τομείς , όπως ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση για ενα επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο, είναι η ενθάρρυνση για έρευνα, για νέες τεχνολογίες και καινοτομία. Η ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη.

Απαιτούμε  να παταχθεί άμεσα η φοροδιαφυγή και να γίνουν έρευνες αναφορικά με το πόθεν έσχες όλων των αξιωματούχων, βουλευτών, πρώην βουλευτών, υπουργών, πρώην υπουργών και κομματικών παραγόντων και να ενισχυθούν οι θεσμοί για τη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Όσοι αποδειχτεί, ενώπιον της δικαιοσύνης, ότι πλούτισαν εις βάρος του Κυπριακού λαού και της πατρίδας μας, να φυλακιστούν και παράλληλα να δημευθεί η περιουσία τους.

Τόσο η Βουλή όσο και η Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσουν της φορομπηχτικής πολιτικής που δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, αλλά βουλιάζει το λαό μας στη φτώχια και στην απογοήτευση. Επιμένουμε στη στόχευση όσων τσεπώνουν παχουλές, διπλές και τριπλές συντάξεις. Επιμένουμε στη στόχευση όσων λαμβάνουν τεράστιους μισθούς και επιδόματα. Επιμένουμε στη κατάργηση των διπλοθεσιτών. Ας πληρώσουν αυτοί που έπαιρναν και παίρνουν μίζες. Ας πληρώσουν αυτοί που καταχράζονται τα λεφτά του εργαζόμενου λαού. Ας πληρώσουν αυτοί που έχουν εκατομμύρια στις τράπεζες αλλά χρωστούν χιλιάδες στο Φ.Π.Α. Ας πληρώσουν οι ιθύνοντες και όχι οι απλοί πολίτες.

Φρένο επίσης πρέπει να τεθεί στην πολιτική των Τραπεζών . Δεν συναινούμε  στην πολιτική που ενισχύει τις εξουσίες των τραπεζών και αποδυναμώνει τον κρατικό μηχανισμό. Οι τράπεζες, μας έφεραν στην άθλια αυτή οικονομική κατάσταση και δεν πρέπει να τις επιβραβεύουμε με επιπλέον εξουσίες, τη στιγμή που απομυζούν τους πολίτες με την τοκογλυφική πολιτική τους.

Ο λαός μας, έχει αποδείξει και στο παρελθόν, πως με την εργατικοτητα του και την θέληση του έχει τις δυνατότητες για ανατροπή του αρνητικού σκηνικού.

Φυσικό Αέριο – Ενέργεια

Ο τομέας της ενέργειας είναι βαρόμετρο για κάθε οικονομία σε οποιαδήποτε χώρα. Διαχρονικά οι ενεργειακοί πόροι, ήταν λόγος αντιπαράθεσης των ισχυρών του πλανήτη και αρκετές φορές, λόγος για πολεμικό επεισόδιο. Για χρόνια μονοπωλούσε το ενδιαφέρον το πετρέλαιο. Όμως λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, του υψηλού κόστους παραγωγής και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάγκη για εξεύρεση άλλων πόρων ενέργειας έγινε επιτακτική ανάγκη.

Με την πιστοποίηση, της ύπαρξης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο ρόλος της χώρας μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη έχει αναβαθμιστεί. Η Κύπρος με ενεργειακή αυτονομία και με την προοπτική να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, έχει τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στα μεγάλα διεθνή εφοδιαστικά δίκτυα.

Η ορθή διαχείριση του φυσικού αερίου, είναι η σημαντικότερη ελπίδα για να διαμορφωθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον με προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας. Θα αναπτυχθούν νέοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας και θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας.

Σημαντικό κεφάλαιο στην επιτυχία της διαχείρισης του φυσικού αερίου, είναι οι στρατηγικές συμμαχίες με εκείνες τις δυνάμεις που τα συμφέροντα συμπλέουν με τα δικά μας. Η διαχείριση του φυσικού αερίου θα πρέπει να μείνει μακριά από οποιεσδήποτε πρόσκαιρες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και οι αποφάσεις και επιλογές να γίνουν με διαφάνεια και αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Καταπολέμηση Ανεργίας – Δημιουργία Νέων θέσεων εργασίας

Η ανεργία στην Κύπρο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια το τόπο μας. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι η ανεργία οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Για την Νεολαία, ιδιαίτερη και πρώτιστη σημασία έχει η μείωση της ανεργίας, κυρίως στους νέους. Έχουμε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας και χιλιάδες συνομήλικοι μας βρίσκονται στο εξωτερικό και εργοδοτούνται γιατί δεν υπάρχουν προοπτικές και ευκαιρίες στον τόπο μας και ας καμώνεται η κυβέρνηση για τα success story της. Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες πολλών πτυχιούχων που αναζητούν εργασία σε επαγγέλματα άσχετα με το πτυχίο και την ακαδημαϊκή τους μόρφωση. Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό των νέων που αναζητούν εργασία και να διεκδικήσουμε με αγώνες και με δραστικά μέτρα την εξυγίανση της μείωσης της ανεργίας και θέσεις εργασίας, αποκλειστικά για νέους ανθρώπους.

Προτείνουμε:

 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας. Θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή όριο κατώτατου μισθού. Διότι σήμερα παρατηρείται ότι το Κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη ως φθηνά εργατικά χέρια, ώστε η υπεραξία όπως έλεγε ο Μαρξ να αυξήσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι θέσεις αυτές θα είναι αποτέλεσμα επενδύσεων σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας, πράσινης οικονομίας σε τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναβάθμισης της προσφοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την πληροφορική και την ιατρική.
 • Παροχή φοροαπαλλαγής για τρία χρόνια σε νέες εταιρείες με μετόχους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ηλικίας μέχρι 35 ετών. Η φοροαπαλλαγή θα αφορά τόσο στον εταιρικό φόρο, αλλά και στη λογιζόμενη διανομή μερίσματος.
 • Προγράμματα στήριξης της απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις και παροχή φορολογικών κινήτρων μη μισθολογικού χαρακτήρα για την πρόσληψη νέων εργαζομένων
 • Παροχή φορολογικών κινήτρων για ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς, όπως της πληροφορικής, των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και της ενέργειας.
 • Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης με σχέδια στήριξης επιχειρηματικότητας.
 • Επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρευνας και καινοτομίας που θα απευθύνονται σε νέους άνεργους πτυχιούχους. Η επιδότηση να συνδυάζεται με προγράμματα κατάρτισης.
 • Δημιουργία κέντρων καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο και την στελέχωση τους με προσοντούχο ειδικευμένο προσωπικό. (Το κέντρο θα συγκεντρώνει γνώσεις ως προς τις τεχνολογικές εξελίξεις κατά κλάδο και θα μεταφέρει τις γνώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις.)
 • Επαναφορά των σχεδίων Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
 • Καταρτισμός στρατηγικού προγράμματος με στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων στην βάση της απόφασης κορυφής των Βρυξελλών για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
 • Σχεδιασμός ,ανάπτυξη και κατάρτιση για νέους Αγρότες.
 • να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία με αξιοποίηση και της σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε να διευκολυνθούν ξένοι επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο
 • Επέκταση του επιδόματος ανεργίας από τους έξι μήνες στους εννέα μήνες.
 • Ενίσχυση της εξατομικευμένης καθοδήγησης και της συμβουλευτικής αρωγής με τη συμμετοχή ειδικών συμβούλων για τους μακροχρόνια άνεργους από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης
 • Αναβάθμιση του θεσμού του «Επαγγελματικού Προσανατολισμού» στα σχολεία.
 • Επιπρόσθετα να γίνει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως προωθηθούν Ευρωπαϊκά προγράμματα για ενίσχυση έργων που εμπεριέχουν τις πιο κάτω δραστηριότητες:

(α) Smart technologies

(β) Wellbeing/ Υγεία

(γ) Μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, θεματικά πολιτιστικά πάρκα κλπ.

(δ) Ενέργεια (παραγωγή και εξοικονόμηση)

 • Επέκταση του θεσμού των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης με ιδιαίτερη έμφαση σε επαγγέλματα που απαιτούν πράσινες δεξιότητες και δεξιότητες σε νέες τεχνολογίες και επαγγέλματα.

Αγροτικός τομέας : Γεωργία – Κτηνοτροφία

Ο αγροτικός τομέας που κάποτε ήταν η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, σήμερα εξασθενεί με σοβαρές προεκτάσεις για το μέλλον του τομέα στην χώρα μας.

Στην αποδυνάμωση του τομέα ρόλο έπαιξε το υψηλό κόστος παραγωγής, η μαζική στροφή των πολιτών στις αστικές περιοχές, η εκπαίδευση και η ακαδημαϊκή μόρφωση των νέων σε άλλα, σύγχρονα επαγγέλματα καθώς και η έλλειψη εδώ και χρόνια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον Αγροτικό τομέα.

Προτείνουμε:

 • Να δοθούν οικονομικά κίνητρα για νέους άνεργους, με σκοπό την ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα. Τα οικονομικά κίνητρα και φορολογικά να είναι τέτοια που θα διευκολύνουν τους νέους στην πρώτη εγκατάσταση.
 • Σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά προγράμματα και Ακαδημαϊκά ιδρύματα, να ενταχθεί στον προγραμματισμό για την αγροτική ανάπτυξη, η κατάρτιση των αγροτών.
 • Να δοθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες για έρευνα και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων
 • Ενίσχυση οικονομικής βοήθειας από το κράτος, για μείωση στο κόστος παραγωγής.
 • Συνεργασία Υπουργείου Γεωργίας με φορείς που έχουν την γνώση και εμπειρία να συμβάλλουν στην αύξηση των εξαγωγών, κυπριακών προϊόντων.
 • Ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για σύμπτυξη γεωργικών μονάδων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας, την άντληση κεφαλαίων από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας, κάτω απο την επίβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας.
 • Επένδυση του Κράτους σε Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πράσινη ανάπτυξη.

Τουρισμός

Ο τουρισμός για την κυπριακή οικονομία είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της οικονομίας μας. Η Κύπρος διαθέτει γεωγραφικά, μια κατάλληλη θέση για προσελκύσει τουρισμού, τόσο από χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες και γενικότερα η ομορφιά του νησιού, μπορούν να αποτελέσουν, πόλο έλξης για περισσότερο τουρισμό.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ως ο άμεσα υπεύθυνος οργανισμός που έχει ως στόχο την ανάπτυξη του κυπριακού προϊόντος , (τουρισμού), θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί, με βάση το ανταγωνιστικό περιβάλλον και την σύγχρονη εποχή που ζούμε. Η Κύπρος δεν πρέπει να έχει ως μονοδιάστατη επιλογή τον ψυχαγωγικό τουρισμό. Η Κύπρος σε συνεργασία της Κυβέρνησης με τον ΚΟΤ, θα πρέπει να θέσουν στόχους για αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών μας, την ανάπτυξη σχεδίων για εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και ιατρικό τουρισμό.

Προτείνουμε:

 • Τον στρατηγικό σχεδιασμό για δημιουργία νέων αεροπορικών συνδέσεων με χώρες που αποτελούν μεγάλη αγορά και που η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό. (π.χ. Κίνα)
 • Επέκταση της προσπάθειας για Χειμερινό τουρισμό.
 • Συνεργασία με Ιατρικές κλινικές του εξωτερικού με στόχο την ανταλλαγή γνώσης αλλά και ιατρικού τουρισμού. (π.χ. Ισραήλ)
 • Ετοιμασία νομοθεσίας και αδειοδότηση λειτουργίας καζίνο κάτω από αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, η οποία θα είναι στα πλαίσια ευρύτερης ανάπτυξης τύπου “resort” ώστε να αποτελεί πόλος έλξης
 • Διευκόλυνση και κίνητρα σε υποψήφιους φοιτητές για σπουδές στην Κύπρο.
 • Αναβάθμιση συγκοινωνιών από και προς το αεροδρόμιο, με σύγχρονες, οικονομικές δημόσιες συγκοινωνίες .
 • Προώθηση σε συνεργασία με την εκκλησία της Κύπρου, του θρησκευτικού τουρισμού
 • Φορολογικά κίνητρα σε για βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των ξενοδοχείων και πιστοποίηση με Ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας.
 • Εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου αειφόρου οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης για όλη τη χερσόνησο του Ακάμα
 • Αποδοτικότερη και πιο στοχευόμενη προώθηση και προβολή.
 • Κατάρτιση των πολιτών για τουριστική συνείδηση, μέσα από εκστρατείες του ΚΟΤ.

Εκποιήσεις Ακινήτων

Μέσα στις δεσμεύσεις μας, ως Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτές προκύπτουν από το μνημόνιο, είναι και η αναβάθμιση και ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου περί εκποιήσεων κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.

Δυστυχώς οι κυβερνητικοί χειρισμοί υπήρξαν απαράδεκτοι, αφού χωρίς προηγουμένως να γίνουν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με τα κόμματα, επέλεξε να καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα την οποία παρουσίασε τελεσιγραφικά ενώπιον της Βουλής.

Η οικονομική κρίση ήδη έχει επηρεάσει αρκετά τους πολίτες, που έχασαν τα εισοδήματα τους, τη θέση εργασίας τους, τις επιχειρήσεις τους. Τα προβλήματα αυτά είναι πιο έντονα στους νέους ανθρώπους. Πολλά νοικοκυριά δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα ένεκα της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους.

Πλαίσιο Αφερεγγυότητας

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο αφερεγγυότητας δημιούργησαν ένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας προς τους πολίτες οι οποίες χρήζουν πραγματικά της στήριξης σε αντίθεση με όσους ήθελαν είτε να αφήσουν τους πολίτες απροστάτευτους είτε να προστατεύσουν τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα είτε να κρύβονται πίσω από φτηνό λαϊκισμό. Την ώρα που οι πολίτες μαστίζονται από την οικονομική κρίση, η ΕΔΕΚ δεν κρύφτηκε πίσω από τη στείρα αντιπολίτευση.

Οι δύο προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ, που αφορούν τους εγγυητές και την αξία των ακινήτων, ουσιαστικά αποσκοπούσαν στην προστασία των δανειοληπτών από τα θέματα των εκποιήσεων αλλά και των εγγυητών από την πιθανότητα οι τράπεζες να απευθυνθούν σε έναν εκ των εγγυητών και να τον οδηγήσουν σε πτώχευση.

Η πρόταση νόμου που αφορά τους εγγυητές προβλέπει πως σε περίπτωση εκποίησης ακινήτου του πρωτοφειλέτη, για σκοπούς ικανοποίησης αξίωσης του πιστωτή, σε περίπτωση πτώχευσης ή θανάτου του εγγυητή στη σύμβαση, το αντίστοιχο ποσό να μην επιμερίζεται στους υπόλοιπους εγγυητές, είτε να καθίστανται υπόχρεοι μεταξύ τους σε ίσο ποσό, εφόσον ο πρωτοφειλέτης τελεί σε πτώχευση ή αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Η δεύτερη πρόταση νόμου προβλέπει πως σε περίπτωση αναδιάρθρωσης δανείου ή διεξαγωγής διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου με πλειστηριασμό, ως αξία του ακινήτου να λαμβάνεται υπ’ όψιν η αρχική αξία αυτού, όπως έγινε αποδεκτή από το πιστωτικό ίδρυμα κατά τη σύναψη της αρχικής σύμβασης, τιμή την οποία είχαν καθορίσει οι εκτιμητές του ιδρύματος.

Η κατάθεση των δυο πιο πάνω προτάσεων ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2015, ώστε η ΕΔΕΚ να ψηφίσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Έκτοτε, δυστυχώς, από την πλευρά της Κυβέρνησης υπήρξε παρελκυστική τακτική, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έγκριση των δυο προτάσεων νόμου που ειρήσθω εν παρόδω θα προωθούνταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εκτιμούμε ότι η πρόταση που αφορά την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, από τη στιγμή που περιλαμβάνεται στο αρχικό συμβόλαιο της παραχώρησης του δανείου, δεν πρέπει μονομερώς να διαφοροποιείται η τιμή του ακινήτου προς όφελος της τράπεζας και σε βάρος του δανειολήπτη.

Εν κατακλείδι, οι συνθήκες εξαθλίωσης τις οποίες βιώνουν πολλοί συμπατριώτες μας, με πολλούς εξ αυτών να αδυνατούν ακόμα και να εξασφαλίσουν τα απολύτως αναγκαία, με τον αυξητικό ρυθμό της ανεργίας, επιβάλλεται η άμεση

λήψη μέτρων και η εφαρμογή νέας οικονομικής στρατηγικής για αναβάθμιση της Κυπριακής Οικονομίας.  Διεκδικούμε μια οικονομία με βάση τον άνθρωπο στις αρχές του σοσιαλισμού και της κατάργησης των μονοπωλίων αλλά και της υπεραξίας