Ομιλία Νέου Προέδρου Οργάνωσης, Χρίστου Βαλιαντή στο 14ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο Νεολάιας ΕΔΕΚ

 

Έντιμε Υπουργέ Παιδείας και Πολιτισμού, αξιότιμε βουλευτή του Κινήματος συναγωνιστή Κωστή Ευσταθίου, αξιότιμε ευρωβουλευτή του κινήματος συναγωνιστή Δημήτρη Παπαδάκη, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες.

 

Κάθε συνέδριο είναι σημαντικό στην εξέλιξη μιας οργάνωσης, στην πορεία της. Οι  συνθήκες  όμως επιβάλουν όπως το 14ο  Παγκύπριο συνέδριο της Νεολαίας ΕΔΕΚ είναι σταθμός. Η συνεχιζόμενη κατοχή του τόπου μας, η άκαμπτη τουρκική αδιαλλαξία, η απαξίωση της πολιτικής από τους νέους, οι κοινωνική κρίση απαιτεί να γίνουμε εμείς οι πρωτοπόροι εμείς οι αγωνιστές να γίνουμε οι εκφραστές της εποχής μας οι εκφραστές μιας ολόκληρης γενιάς που βιώνει την αδικία. Γι’  αυτό το φετινό συνέδριο είναι πιο ξεχωριστό γιατί είναι η στιγμή να δηλώσουμε όχι μόνο παρόντες αλλά και μπροστάρηδες στους αγώνες της γενιάς μας.

 

Ποια είναι η Κύπρος που φανταζόμαστε; Η κοινωνία που θέλουμε να είμαστε μέλη της; Η πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε;  Δεν είναι αυτή που ζούμε σήμερα.

Όχι δεν πιστεύω πως θα αλλάξουμε τον κόσμο σε δυο χρόνια. Όμως  διεκδικούμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε έναν κόσμο διαφορετικό και να προσπαθούμε γι αυτό. Γιατί το να ονειρεύεσαι μόνο χωρίς να προσπαθείς σε κάνει απλώς ονειροπόλο. Αγωνιστής, αριστερός, επαναστάτης, γίνεσαι όταν ξεκινάς στον δρόμο προς το όνειρο πατώντας στη γη. Με ρεαλιστικές εφαρμόσιμες λύσεις, με πολιτικές και θέσεις πραγματικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καιρού και τις κοινωνίας.

 

Αρνούμαστε να πληρώνουμε βαρύτοκα τα λάθη των προηγούμενων γενιών. Αρνούμαστε να παρακολουθούμε σαν αδρανείς και βουβοί θεατές την πατρίδα μας να καταστρέφεται, σε μια κακοστημένη σκηνή πολιτικού θεάτρου. Δεν ανεχόμαστε το ψέμα και την υποκρισία, την κλεψιά και την ατιμωρησία.

 

Αλλά τι κάνουμε γι΄αυτό; Πώς αλλάζει; Με πραγματικές λύσεις με πραγματικές θέσεις όχι θεωρητικές πολιτικές μανούβρες. Δεν  έχω απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα. Έχω όμως όρεξη για δουλειά όπως όλοι οι συναγωνιστές που αποτελούν το Κ.Σ και τα επαρχιακά συμβούλια νεολαίας ΕΔΕΚ. Μέσα από μια αμφίδρομη επικοινωνία, μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο μέσα από την πολιτική κρίση και την καλώς νοούμενη κριτική διάθεση να βρούμε απαντήσεις για τα προβλήματα που μας βασανίζουν. Οι λύσεις όμως δεν βρίσκονται από την ασφάλεια του σπιτιού μας και την άνεση του καναπέ μας. Χρειάζεται δουλειά και σκέψη και μελέτη και δράση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αδράνεια κι εμείς η σοσιαλιστική νεολαία του τόπου μας πιστή στην ιστορία μας πιστή στις αρχές μας ήρθε η ώρα να δράσουμε, «να ρεζιλέψουμε τους οπαδούς του συρματοπλέγματος και να βάλουμε φωτιά στην πρεσβεία του θανάτου».

 

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η πατρίδα μας διανύει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία στου Κυπριακού και  των διαπραγματεύσεων. Λίγο καιρό πριν οι κυβερνώντες παρουσίαζαν την λύση προ των πυλών αναμένοντας να ρυθμιστούν ορισμένες λεπτομέρειες. Άλλο ένα παραμύθι στο οποίο δυστυχώς δεν έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Ελπίζουμε η Γενεύη να μην είναι το τέλος του δρόμου.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού αλλά τις προσπάθειες που γίνονται στα πλαίσια του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από αυτό.

Εμείς διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, η οποία θα διασφαλίζει τη μία και αδιαίρετη κυριαρχία, την μία ιθαγένεια, την μία διεθνή προσωπικότητα καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών.
Θέλουμε μια λύση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα του λαού μας. Μια λύση που θα επιτρέπει την ανάπτυξη, μια λύση που θα επιτρέπει σε μένα να ζήσω στην Κερύνεια ή στην Μόρφου ή όπου αλλού επιθυμώ και να εκλέγω αυτούς που θα με διοικούν ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Θέλουμε μια λύση που θα μας επιτρέπει να ζούμε με ασφάλεια. Μια λύση που δεν θα μας προξενεί συνέχεια την ανησυχία απόσχισης ή δυσλειτουργίας του Κράτους. Θέλουμε μια λύση που να μας επιτρέπει να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους σε μια χώρα που δεν θα μας χωρίζει από την πρώτη μέρα που θα γεννηθούμε βάση της φυλετικής μας προέλευσης. Θέλουμε μια λύση που θα αναγνωρίζει την εισβολή ως έγκλημα και θα καταδικάζει τα παρεπόμενα της.

 

Εμείς λοιπόν, ως νέοι άνθρωποι,  ως νεολαίοι και σοσιαλιστές τονίζουμε ότι μαθήματα πατριωτισμού δεχόμαστε μόνο από ανθρώπους που έχυσαν το αίμα τους στο όνομα της ελευθερίας, κι όχι απ’ αυτούς που αγκιστρώνονται στο παρελθόν των άλλων. Και όχι δεν μας κάνει αγωνιστές και πατριώτες το παρελθόν μας, αγωνιστές και πατριώτες μας κάνουν οι ιδέες του σήμερα, οι πράξεις μας οι διεκδικήσεις μας οι κόκκινες γραμμές μας. Το παρελθόν μας είναι παρακαταθήκη, υποχρέωση και ευθύνη για ιστορική και αγωνιστική συνέχεια. Το ποιοι είμαστε όμως το καθορίζουμε εμείς, σήμερα, αν θα επιλέξουμε την πρώτη γραμμή ή αν θα κρυφτούμε στα σπίτια μας, αν θα παλέψουμε για το καλύτερο αύριο ή αν θα αφεθούμε στην μοιρολατρία και στην μεμψιμοιρία μας.

 

Μια κοινωνική πολιτική με ακτιβιστικές δράσεις είναι μονόδρομος για μια γνήσια σοσιαλιστική νεολαία, όπως η Νεολαία ΕΔΕΚ. Δεν θα αναλωθώ αναφέροντας τα εγκληματικά λάθη, τις παραλήψεις και την  προχειρότητα με την οποία τα τελευταία χρόνια χειρίζονται  τα ζητήματα αυτά οι κυβερνώντες και οι νυν και οι προηγούμενοι. Ωστόσο η   οικονομική δοκιμασία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια εξυγίανση μέσω της σωστής και μελετημένης στρατηγικής. Ο στόχος μας είναι να  μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και φτωχούς και να δοθεί ώθηση προς ανάπτυξη και έρευνα, έτσι ώστε οι νέοι μας, οι επιστήμονες μας να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στην ανεργία ή να επιλέγουν το εξωτερικό, ως την καλύτερη λύση για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Η οικονομική ανάπτυξη θα επέλθει μόνο  όταν οι πολίτες ευημερούν, ο κόσμος. Δεν μπορούν να ευημερούν οι αριθμοί αλλά  οι πολίτες να πεινούν. Αναφερόμαστε σε ξένες επενδύσεις και όμως πολλοί συμπατριώτες μας συμφοιτητές μας φίλοι και συγγενείς μας βιώνουν την ανεργία ή εργάζονται σε δουλείες διαφορετικές από την επιστημονική τους κατάρτισης θεωρώντας τυχερούς τους εαυτούς τους επειδή εξασφαλίζουν τα προς το ζει έστω και έτσι!

Οφείλουμε να σταματήσουμε την παραγωγή άλλων άνεργων πτυχιούχων. Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό των νέων που αναζητούν εργασία και να διεκδικήσουμε με αγώνες και με δραστικά μέτρα την εξυγίανση της μείωσης της ανεργίας και θέσεις εργασίας, αποκλειστικά για νέους ανθρώπους.

 

 

Οι ανησυχίες της Νεολαίας όμως δεν περιορίζονται μόνο στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Ανησυχούμε, νοιαζόμαστε και προσπαθούμε να κάνουμε την ζωή των συνανθρώπων μας όσο γίνεται καλύτερη. Η Νεολαία ΕΔΕΚ αριθμεί αμέτρητες ακτιβιστικές εκδηλώσεις στο ιστορικό της οι οποίες είχαν και έχουν ως κύριο κίνητρο την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αυτός ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της Νεολαίας  μας, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της από την ημέρα ίδρυσης της.

 

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Ο δρόμος είναι δύσκολος.

Αλλά έχουμε μάθει στα δύσκολα.

Όσοι από μας μαθήτευσαν στις φοιτητικές τάξεις του Aγώνα το ξέρουν αυτό το συναίσθημα. Να προσπαθείς να φέρεις την αλλαγή να προτείνεις μια δίκαιη λύση να ανατρέπεις τα σχέδια, να φέρνεις ρήξη με το κατεστημένο το πανεπιστημιακό, το κομματικό το αυστηρά διπολικό σύστημα. Το χούμε ζήσει και ξέρουμε πως οι αγώνες δεν ήταν εύκολοι αλλά η ικανοποίηση για το κάθε μικρό βήμα η ικανοποίηση για το κάθε επίτευγμα  είναι τεράστια. Οι φοιτητική μας παράταξη και η μαθητική είναι το πιο ζωτικό κομμάτι για ένα σοσιαλιστικό κίνημα. Σε αυτούς πρέπει να εστιάσουμε. Να τους  βοηθήσουμε να δημιουργήσουν να προοδεύσουν να εδραιωθούν. Όχι για τις όποιες εκλογές αλλά για την κοινωνία και τον τόπο γιατί είναι υγιείς φωνές κριτικής σκέψης και πολιτικής.  Δεν θέλουμε νέους που να συμφωνούν δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους του yes sir χρειαζόμαστε προοδευτικές φωνές που διαφωνία τους θα είναι δημιουργική που θα προσφέρουν εναλλακτικές που θα δημιουργήσουμε ένα χώρο πλουραλισμού, σκέψης ,προβληματισμού και δράσης.

 

Για την πραγματοποίηση των στόχων μας, για μια νεολαία ΕΔΕΚ με συνεισφορά προς τα κοινά με δυνατή φωνή με παρεμβάσεις, τομές και τοποθετήσεις χρειαζόμαστε την μέγιστη δυνατή συνεργασία με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Μέλη της νεολαίας πρέπει και μπορούν να συμμετέχουν σε θεματικές επιτροπές, έχουμε σπουδαίους νέους επιστήμονες που μπορούν να παράξουν πολιτική μπορούν να προσφέρουν στην σκέψη και στην υλοποίηση προτάσεων και θέσεων. Ας τους εκμεταλλευτούμε κανένας δεν περισσεύει.

 

Στηρίζουμε και ταυτιζόμαστε με την απόφαση του κινήματος για τις Προεδρικές εκλογές, μαζί θα δώσουμε την μάχη για την αλλαγή και για την επιβολή νέου ήθους διακυβέρνησης, αλλά  παράλληλα απαιτούμε το πρόγραμμα του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου να εμπεριέχει στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας, κοινωνικής πολιτικής  με ιδιαίτερες αναφορές στους νέους και στα προβλήματα τους.  Εμείς ως Νεολαία ΕΔΕΚ είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με προτάσεις που αφορούν τα προβλήματα των νέων. Και αργότερα θα είμαστε εκεί για να γίνουν οι προτάσεις μας έργα για να μην μείνουν και αυτά σε ράφια προγραμματισμού. Πιστεύουμε ότι αυτή την φορά θα πετύχουμε, θα μπορέσουμε μέσα από μια νέα πολιτική μέσα από μια στρατηγική με όραμα και στόχους που θα βλέπουν στο μέλλον αξιοποιώντας την γνώση του παρελθόντος.

 

Στηρίζουμε όλες τις δημιουργικές πρωτοβουλίες του Οργανισμού νεολαίας και του Συμβουλίου Νεολαίας και προσβλέπουμε και σε μια στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών.  Η συνεργασία με φορείς και οργανωμένα σύνολα είναι κομμάτι του παραγωγικού διαλόγου της αλληλοβοήθειας, της ανάπτυξης μέσα από την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και συνακόλουθα είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη μιας οργάνωσης.

 

Από σήμερα και για τα επόμενα δύο χρόνια  μαζί με εκλεκτούς συναγωνιστές θα είμαστε στο τιμόνι της νεολαίας ΕΔΕΚ με μία και μοναδική υποχρέωση την υλοποίηση κάθε στόχου. Θα αγωνιστούμε, μαζί με τους Συναγωνιστές και τις Συναγωνίστριες μου, αλλά και με κάθε νέο και νέα που ασπάζεται  τις αρχές και αξίες του Σοσιαλισμού για μια Νεολαία δραστήρια, επαναστατική και ασυμβίβαστη, για μια Νεολαία περήφανη, για την Νεολαία του Δώρου Λοΐζου και του Βάσου Λυσσαρίδη.  Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου και των επαρχιακών αλλά ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Νεολαίας την Στέφανη Ανδρέου για την καθοδήγηση της και για την βοήθεια που μας παρέχει. Ξέρουμε ότι όλοι θα παραμείνουν δίπλα μας συνοδοιπόροι συναγωνιστές σύντροφοι στους αγώνες μας.

 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,

 

Είμαστε κομμάτι αυτού του τόπου είμαστε κάθε λέξη της ιδεολογίας που υποστηρίζουμε είμαστε η πατρίδα μας είμαστε το παρόν και το μέλλον μας. Μας καθορίζουν οι επιλογές μας.

Γι αυτό σας καλώ όλους μαζί για ένα νέο ξεκίνημα, σας καλώ να επιλέξετε και να συστρατευθείτε, να επιλέξετε και να συμμετέχετε να επιλέξετε και να αγωνιστείτε μαζί μας.  Γιατί μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα, γιατί πιστεύουμε όλοι σε μια γνήσια σοσιαλιστική νεολαία, σε μια  καλύτερη πατρίδα σε μια πιο δίκαιη κοινωνία σε μια ελεύθερη Κύπρο.

01-07-2017

Share