Νεολαία ΕΔΕΚ : Διακήρυξη για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959

Τιμούμε την επέτειο έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού – αντιαποικιακού αγώνα της 1ης Απριλίου 1955 που οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου Κυπριακού κράτους.

 

Τιμούμε τους ήρωες – μάρτυρες αυτού του αγώνα που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία αλλά και τους επιζήσαντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ που με απαράμιλλο θάρρος και αγωνιστική πίστη, πάλεψαν για την αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού.

 

Η αντιαποικιακή πάλη του λαού μας του 55 – 59, «υπήρξε μια από τις λαμπρότερες σελίδες ηρωισμού και αγωνιστικής έξαρσης της ιστορίας της Κύπρου για την οποία ο λαός μας μπορεί δίκαια να σεμνύνεται».

 

61 χρόνια μετά από την ηρωική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ο Κυπριακός λαός εξακολουθεί να αγωνίζεται για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η λύση του Κυπριακού, «πρέπει να κατοχυρώνει την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, την ενότητα κράτους, λαού , θεσμών και οικονομίας και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του συνόλου του λαού μας χωρίς παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Πρέπει ακόμα να προβλέπει την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960». «Η 1η Απριλίου με τα υπέροχα διαχρονικά μηνύματα της οριοθετεί τους στόχους και την πορεία μας.

 

Για αγώνα που θα καταργεί το μίασμα της τουρκικής κατοχής. Για την ελευθερία και τη δικαίωση της πατρίδας μας».

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

01/04/2016

Share