Ο κορωναϊός καραδοκεί

Ο κορωναϊός καραδοκεί, δημιουργώντας ένα καθεστώς ανασφάλειας, ανησυχίας και φόβου ανά το παγκόσμιο, ενώ η ανθρωπότητα γενικά, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίσως πιο επικίνδυνη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.
Ακούμε συνεχώς για τα γινόμενα σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και πλέον η μικρή μας Κύπρος, η τόσο από τον τουρισμό εξαρτώμενη, παραμένει αβέβαιη για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι στο τουρισμό εναπόκειται τεράστιο μερίδιο της όλης οικονομίας του νησιού, και σαφέστατα αυτός θα επηρεαστεί (ελπίζω όσο το δυνατό λιγότερο) από την τωρινή πανδημία. Αυτή τη φορά όμως, δε μιλάμε για μια οικονομική κρίση με ταξικό διαχωρισμό. Όλοι όσοι ασχολούνται ή εργοδοτούνται στον συγκεκριμένο τομέα, πρόκειται να πληγούν, εάν και εφόσον τα πράγματα συνεχίσουν να είναι ως έχουν.
Ακόμα πιο περίεργη τροπή πρόκειται να παρθεί λόγω της καθυστερημένης εφαρμογής μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου οι πολίτες αποτελούσαν και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών της Κύπρου μας. Επενδύσεις και ανακαινίσεις αξίας από μερικές χιλιάδες μέχρι και πολλά εκατομμύρια, βρίσκονται ξαφνικά εκτεθειμένες, αφού υπάρχει πιθανότητα να μην επιτευχθεί η απόσβεση ούτε σε κλάσματα του όλου ποσού. Πριν κριθώ για το «καπιταλιστικό» περιεχόμενο του κειμένου, να πω ότι είναι άλλο να ανησυχείς για όλο και περισσότερα κέρδη, και άλλο να ανησυχείς για το αν θα έχεις φαί στο τραπέζι στο τέλος της μέρας. Γιατί όντως, πιστεύω ότι τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά. Εξάλλου, «του φρονίμου τα παιδιά, πριν…». Προς το παρών όμως προέχει η υγεία και η ασφάλεια όλων μας. Τα οικονομικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, και ελπίζω ότι οι ιθύνοντες θα πράξουν όπως πρέπει, με κύριο γνώμονα το καλό του κάθε Κύπριου πολίτη. Όπως πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις…..

Αντρέας Φαουτας
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΕΔΕΚ
Ε.Ε.Ν.ΕΔΕΚ Αμμοχώστου

Share