Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε από τους γονείς μας,

μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας».

 

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών μέσω της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Με την υπογραφή της Σύμβασης, αυτομάτως προσέφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και υπήρξε ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών. Δικαιώματα που αφορούν την επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά και παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα. Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους. Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο, οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων τους είναι εντονότερες καθώς τα παιδιά αυτά στερούνται την ίδια την παιδικότητα και κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και για ομαλή κοινωνική ένταξη. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν σε παιδιά που υφίστανται βία, κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη ή είναι θύματα εμπορίας (trafficking). Παραβιάσεις εμφανίζονται και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας των παιδιών και οι οποίες αφορούν στην εκπαίδευση, την υγεία, τον ελεύθερο χρόνο, την προστασία από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την παραμέληση, την πρόσβαση στην πληροφόρηση καθώς και σε κάθε δικαίωμα κοινωνικής προστασίας. Οι συνέπειες της καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών παρατείνονται και πέρα από τα παιδικά χρόνια, αυξάνοντας την πιθανότητα η επόμενη γενιά να πλήττεται από τις ίδιες απειλές. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου όλοι συμφωνούμε πως οποιοσδήποτε κάτω των δεκαοκτώ ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Ως Νεολαία ΕΔΕΚ, καταδικάζουμε κάθε παραβίαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε όλων των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και των νέων ανθρώπων γενικότερα, οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ευάλωτες και μη). Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικάς για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν.

Νεολαία ΕΔΕΚ

20/11/2016

Share