Ανακοίνωση για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή μας αναφορικά με τη προκλητική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η αναγνώριση, ουσιαστικά, της πόλης της Ιερουσαλήμ στην ολότητά της ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ειδικότερα της απόφασης 181, η οποία προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού κράτους με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, στα σύνορα προ του 1967. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, υπονομεύοντας την ειρήνη και την ασφάλεια.

 

Τέτοιες κινήσεις στερούνται σοβαρότητας και υπευθυνότητας, κι αυτό γιατί υποσκάπτουν τις προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Τυχόν αναζωπύρωση των εχθροπραξιών θα είναι εις βάρος του παλαιστινιακού αλλά και του απλού ισραηλινού λαού, οι οποίοι δεν επιθυμούν τίποτα άλλο παρά την ασφαλή και ομαλή συμβίωσή τους σ’ ένα περιβάλλον σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ελευθεριών τους.

 

Ως εκ τούτου, καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν από τη σημερινή της απόφαση, καθώς εναντιώνεται στο Διεθνές Δίκαιο. Ο θεσμός του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι ένα αξίωμα με τεράστια επιρροή παγκοσμίως, και πρέπει να συνοδεύεται από υπευθυνότητα και σοβαρότητα ανάλογου μεγέθους. Το γεγονός ότι αμφισβητούνται μονομερώς αποφάσεις του ΟΗΕ, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και δύναται να αποτελέσει έναυσμα για άλλα κράτη ανά τον κόσμο να προσβάλουν παρόμοιες αποφάσεις και ψηφίσματα στηριζόμενα απλά και μόνο στη στρατιωτική και διπλωματική τους ισχύ. Τέτοιες πολιτικές ενισχύουν – και όχι άδικα – όλο και περισσότερο το λαϊκό αίσθημα ότι στον κόσμο επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, και πως οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζουν μόνο διακοσμητικό ρόλο, την ίδια ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ΝΑΤΟϊκοί τους σύμμαχοι εφαρμόζουν μια επιλεκτική «δικαιοσύνη», κατά το δοκούν, μένοντας πάντα στο απυρόβλητο και τοποθετώντας την «κακή» Ρωσία στη γωνιά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο εθνικισμός-φασισμός ανθεί στις μέρες μας, καθώς οι πολίτες κάθε κράτους έχουν την ψευδαίσθηση πως αυτό το μονοπάτι είναι η μόνη τους επιλογή για να αμυνθούν στην αδικία η οποία επιτελείται εις βάρος τους από τα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Η Νεολαία ΕΔΕΚ δε μένει φυσικά στα λόγια, αλλά ως πλήρες μέλος της YES αλλά και της IUSY προχώρησε στη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος με τις προαναφερθείσες οργανώσεις, το οποίο και προώθησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, μετέχοντας έτσι στη μαζική αντίδραση της σοσιαλιστικής νεολαίας ανά τον κόσμο.

 

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΣΕ ΚΥΠΡΟ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

Γραφείο Τύπου

Νεολάιας ΕΔΕΚ

8-12-2017

Share