«Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα»

Γράφει η Ελπίδα Λάζαρη

Γραμματέας Τύπου Νεολαίας ΕΔΕΚ

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Unesco ως η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Ο θάνατος των Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Γουίλιαμ Σαίξπηρ στις 23 Απριλίου του 1616 στάθηκε η αφορμή για την καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας εορτασμού, ενδεχομένως, της σημαντικότερης ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ανακάλυψης έως τώρα.

Η χρήση του ενδεχομένως στην άνωθεν πρόταση ίσως να κρίνεται αχρείαστη, διότι το βιβλίο αποτελεί την αρχή και το τέλος της πραγματικής, αυθεντικής και αναλλοίωτης Παιδείας του ανθρώπου. Είναι η βασική του αρματωσιά, είναι αυτή που τον καθιστά γενναίο πολεμιστή έχοντας τα χέρια του καθαρά, την ψυχή του άσπιλη και το μυαλό του ακονισμένο. Το βιβλίο τον κρατάει ζωντανό, όταν αυτός έχει γίνει σκόνη. Το βιβλίο ανατρέπει την σχέση ζωής και θανάτου χαρίζοντας αγόγγυστα την πολυπόθητη υστεροφημία.

Ναι! Ένα βιβλίο 50 σελίδων και μηδαμινής χρηματικής αξίας είναι ικανό να πολεμήσει στρατό εκατομμυρίων. Διερωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί ο Χίτλερ έδωσε εντολή να καούν εκατοντάδες βιβλία σε ολόκληρη τη Ναζιστική Γερμανία, τα πρώτα χρόνια της πολεμικής της εξάπλωσης; Όχι γιατί τα έγραψαν κομμουνιστές ή Εβραίοι ή εχθροί της Γερμανίας, αλλά γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι ακόμα και αν εξαφάνιζε από προσώπου γης οτιδήποτε μισούσε, οτιδήποτε αποτελούσε φυσικό εμπόδιο γι’αυτόν, δεν θα μπορούσε με τίποτα να σιωπήσει την αιώνια φωνή ενός βιβλίου.

Η αγάπη, ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ισότητα αρετές που συγκροτούν την ανθρώπινη υπόσταση  και την κοινωνία στο σύνολό της διαιωνίζονται μέσα στις μικρές, λεπτές και μαύρες προτάσεις ενός βιβλίου.  Η ιστορία ενός λαού αποτυπώνεται σε ένα βιβλίο. Αυτό θα σε κάνει να συγκινηθείς, αυτό θα σε κάνει σκεφτείς, αυτό θα σε ωθήσει σε έναν δίκαιο αγώνα.

Στην Καταλονία εορτάζοντας τον Άγιο Γεώργιο αποφάσισαν να προβούν σε έναν σπάνιο και συνάμα μοναδικό συνδυασμό εορτών. Η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων  συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής Αγίου Γεωργίου και κάθε άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και αυτή ένα βιβλίο. Η Καταλονία της επανάστασης και την ανεξαρτησίας παραδίδει μαθήματα ευγενούς ήθους και πολιτισμού. Στην Κύπρο του 2018 δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η μέρα.

23-04-2018

 

Share