Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

 

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030».

 

Στη Κύπρο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας από όλους τους ερωτηθέντες το 45% έχουν αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση της ποιότητας ζωής τους από μέτρια μέχρι πολύ άσχημη.

 

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας πέραν του HIV: 40% με διαβήτη, 18% με καρδιακά προβλήματα, 27% με άγχος, 27% με κατάθλιψη και 14% με μειωμένη κινητικότητα. Το 50% πιστεύουν ότι οι γιατροί χρειάζονται περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα γήρανσης και HIV/AIDS, ενώ ποσοστό 15% δεν έχουν μιλήσει με τους γιατρούς τους αναφορικά με την κατάστασή τους. Από τους ερωτηθέντες 20% δήλωσαν δυσκολία στο να κάνουν ψώνισμα τροφίμων, 25% εξέφρασαν δυσκολία στο να κάνουν τις δουλειές στο σπίτι, 30% δήλωσαν ότι βασίζονται στον στενό οικογενειακό τους κύκλο για τη διεκπεραίωση των πιο πάνω ενώ 25% δήλωσαν ότι φροντίζουν παιδιά ή/και γονείς χωρίς καμία οικονομική στήριξη. Την ίδια ώρα:

 

31% δεν εργάζονται αλλά λαμβάνουν κρατικό βοήθημα

9% δεν εργάζονται αλλά δεν λαμβάνουν βοήθημα

27% λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας

 

Όσον αφορά το ακαθάριστο εισόδημά τους ποσοστό 33% λαμβάνει 500-1.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο 33% 1.000-1.500 ευρώ. Ένα 9% λαμβάνει μέχρι 500 ευρώ ενώ 27% άνω των 1.500 ευρώ.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το 22% των ερωτηθέντων έχουν δηλώσει ότι σπάνια έχουν χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες (π.χ. φαγητό, ρουχισμό, θέρμανση), ενώ το 27% έχουν δηλώσει ότι δεν διαθέτουν ποτέ χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Σοβαρά είναι και τα ευρήματα που δείχνουν το μικρό ποσοστό αποδοχής των οροθετικών στη χώρα μας. Οι ερωτηθέντες που γερνούν με HIV εξέφρασαν σε ποσοστό 80% δυσκολία εξεύρεσης συντρόφου.

 

Όσον αφορά τα προσωπικά βιώματα/συναισθήματα λόγω HIV & ηλικίας το 20% έχει αίσθημα κοινωνικής κριτικής, 20% βιώσαν συναισθήματα ενοχής και ντροπής, ενώ 20% χαμηλής αυτοεκτίμησης (σεξουαλικές σχέσεις). Ποσοστό 95% έχει ανάγκη από ψυχολογική στήριξη, 90% πληροφορίες από επαγγελματίες υγείας, 55% επαγγελματική απασχόληση και 40% κοινωνική στήριξη.

 

Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη σημασία από τους γιατρούς , μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Υγείας και περισσότερους τρόπους ουτοσόστε να γίνει η ζωή τους ίση με των υπόλοιπων συνανθρώπων μας .

 

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ διαβεβαιώνουμε πως θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους διεκδικώντας τα δικαιώματα τους.

 

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

1-12-2017

Share