Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1977, με σκοπό να κάνει γνωστό στο διεθνές κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Η επιλογή της 29ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία, καθώς στις 29 Νοεμβρίου 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης (διχοτόμηση), ενός «Εβραϊκού» κι ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, η οποία θα υπόκειτο σε ειδικό καθεστώς.

Η απόφαση ελήφθη με 33 θετικές ψήφους (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία κ.ά.), έναντι 13 αρνητικών (Αραβικές χώρες, Ελλάδα, Τουρκία). Δέκα χώρες απείχαν από την ψηφοφορία (Μεγάλη Βρετανία κ.ά.) και μία απουσίαζε. Η αρνητική ψήφος της Ελλάδος αφορούσε στην παραδοχή ενός μοναδικού αραβικού κράτους στην περιοχή της Παλαιστίνης, και σχετιζόταν με την ύπαρξη της μεγάλης ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο.

Οι Ισραηλίτες αποδέχθηκαν την απόφαση του ΟΗΕ, ενώ οι Παλαιστίνιοι την απέρριψαν, έχοντας με το μέρος τους την πληθυσμιακή υπεροχή (65% του πληθυσμού έναντι 35% των Ισραηλιτών) και την υποστήριξη των αραβικών κρατών.

Ακολούθησαν συγκρούσεις οι οποίες οδήγησαν στον πρώτο Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1948 μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948. Το τέλος του πολέμου βρήκε την Παλαιστίνη ως εξής:

  • Το μεγαλύτερο τμήμα (78%) καταλήφθηκε από το Ισραήλ,
  • Η λεγόμενη Δυτική Όχθη προσαρτήθηκε στην Ιορδανία και
  • Η Λωρίδα της Γάζας τέθηκε υπό τον έλεγχο και τη Διοίκηση της Αιγύπτου, επί βασιλείας Φαρούκ.

 

Αργότερα, με τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας πέρασαν στην κατοχή του Ισραήλ.

Με τη συμφωνία του Εθνικού Παλαιστινιακού Συνεδρίου, που αποτελεί το νομικό σώμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – ΠΑΟ, (γνωστότερη με το αγγλικό ακρωνύμιο PLΟ), στις 15 Νοεμβρίου του 1988 το Κράτος της Παλαιστίνης διακήρυξε την ανεξαρτησία του. Ωστόσο, το Κράτος της Παλαιστίνης ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητο, καθώς δεν ήταν ποτέ κυρίαρχο σε οποιαδήποτε εδάφη. Επίσης, η διακήρυξη αυτή αγνοήθηκε και εν τέλει απορρίφθηκε από το Κράτος του Ισραήλ.

Στις 29 Νοεμβρίου 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή, μία πολιτική, διπλωματική, αλλά και συμβολική νίκη, που θα δώσει στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή κοινότητα. Υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα), 9 ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2015, 136 (70.5%) των συνολικά 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη διαχρονική μας υποστήριξη στον αγώνα του φίλου λαού της Παλαιστίνης για καθολική αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της εθνικής του κυριαρχίας. Παράλληλα, η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ δε θα πρέπει να προκαλέσει την άμβλυνση της Κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, όσο αφορά το Παλαιστινιακό. Ο Κυπριακός λαός, βιώνοντας την εισβολή, την κατοχή, την προσφυγιά και τον εποικισμό στο πετσί του, πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην αυθαίρετη πολιτική των Ισραηλινών στην Παλαιστίνη, προστάτης και υπερασπιστής των αδυνάμων, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου/Μέσης Ανατολής, όσο και διεθνώς. Δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να καταντήσουμε γελωτοποιοί σε κανενός την Αυλή, έτσι ώστε να κερδίσουμε την εύνοια των «ευγενών». Είναι θέμα αρχών και αξιοπρέπειας να αντιταχθούμε στο άδικο του ισχυρού, καταγγέλλοντας και εκθέτοντας διεθνώς την ιμπεριαλιστική, ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ όπου και όποτε αυτή προκύπτει. Άλλωστε, δε μας αγάπησε κανείς ξαφνικά, τα πάντα έχουν να κάνουν με ρευστά συμφέροντα. Γι’ αυτό κανείς δε θα καταφέρει να μας φιμώσει. Συγγνώμη, αλλά οι Αξίες και τα Ιδανικά μας δεν εξαγοράζονται! «Ου περί χρημάτων τον Αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»! Το προστάζει η καταγωγή μας, το επιβάλλει το ήθος μας!

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

29-11-2017

Share