ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ!

Η Νεολαία ΕΔΕΚ έδωσε σήμερα Κυριακή 16 Ιουλίου το «παρών» της μπροστά στο Διοικητήριο Λεμεσού, όπου μέλη της κουρδικής κοινότητας της Κύπρου διατηρούσαν περίπτερο και διένειμαν ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με την διεθνής εκστρατεία «Ελευθερία στον Οτσαλάν – Ειρήνη στο Κουρδιστάν», η οποία στόχο έχει τον τερματισμό της παράνομης φυλάκισης του Κούρδου ηγέτη και των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων.

————————————–

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τη σύλληψη και παράδοσή του στις τουρκικές αρχές το Φεβρουάριο του 1999, βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και δεκαοχτώ χρόνια στη νήσο Καλόλιμνο, στο Βόσπορο. Μάλιστα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τουρκικές αρχές αρνούνται στον αδελφό και το δικηγόρο του να τον επισκεφτούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για την ακριβή κατάσταση της υγείας του.

Με φόντο τα πιο πάνω, ξεκίνησε πρόσφατα η διεθνής εκστρατεία «Ελευθερία στον Οτσαλάν – Ειρήνη στο Κουρδιστάν», η οποία στόχο έχει τον τερματισμό της παράνομης φυλάκισης του Κούρδου ηγέτη και των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα τόσο προς τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, όσο και προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης στο κουρδικό ζήτημα.

Στη διάσκεψη τύπου για την πρωτοβουλία αυτή στις Βρυξέλλες, παρόντες ήταν η Ayla Akat, βουλευτής του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ο Γερμανός βουλευτής Andrej Hunko, ο Joe Ryan, πρόεδρος της «Επιτροπής για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη» του Γουέστμινστερ και ο Reimar Heiden, από τη Διεθνή Πρωτοβουλία «Ελευθερία στον Οτσαλάν – Ειρήνη στο Κουρδιστάν». Το αίτημα της εκστρατείας υπογράφτηκε ήδη από πολλές μεγάλες προσωπικότητες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του φιλοσόφου Antonio Negri, του Gerry Adams, προέδρου του Sinn Fein και του φιλοσόφου Immanuel Wallerstein.

Η Νεολαία ΕΔΕΚ έδωσε σήμερα το «παρών» της μπροστά στο Διοικητήριο Λεμεσού, όπου μέλη της κουρδικής κοινότητας της Κύπρου διατηρούσαν περίπτερο και διένειμαν ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με την εκστρατεία.

Εδώ και δεκαετίες, η Τουρκία προβαίνει σε συστηματική καταπάτηση των πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του Κουρδικού λαού, ενώ ο τουρκικός στρατός εκτελεί συνεχώς επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, οι οποίες κατά κύριο λόγο κατοικούνται από κουρδικό πληθυσμό. Οι Τούρκοι δολοφονούν εν ψυχρώ και αδιακρίτως άμαχους, γυναίκες και παιδιά, επαναλαμβάνοντας της ωμότητες και τις βιαιοπραγίες του 1974 στην Κύπρο, αλλά αυτή τη φορά εις βάρος των Κούρδων.

Παράλληλα, η Τουρκία παραβίασε πρόσφατα τα σύνορα με τη Συρία στα πλαίσια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», με πρόσχημα τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η πραγματική αιτία όμως ήταν η κατοχή τμήματος του συριακού Κουρδιστάν, έτσι ώστε να εμποδιστεί η ένωση των επαρχιών με κατεξοχήν κουρδικό πληθυσμό, και συνεπώς η ανακήρυξη ενός κουρδικού κράτους. Την ίδια ώρα που οι Κούρδοι της Συρίας (YPG/YPJ) μάχονται πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία προβαίνει σε αλλεπάλληλα πλήγματα των κουρδικών θέσεων, τόσο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όσο και με πυρά πυροβολικού, εξυπηρετώντας στην ουσία τους αιμοσταγείς τρομοκράτες του ISIS.

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ, καλούμε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών καθώς και την Ε.Ε. όπως υποχρεώσουν την Τουρκία να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αληθινούς πολιτικούς εκπροσώπους του Κουρδικού λαού, καθώς μόνο μέσω απευθείας διμερών συζητήσεων θα τεθούν οι βάσεις για μια ειρηνική διευθέτηση στο Κουρδικό ζήτημα. Αυτό συνιστά τη μοναδική οδό για να μπει ένα τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατιωτικού σκέλους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του τουρκικού στρατού. Αν η Τουρκία αρνηθεί, θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, όπως (δίκαια ή άδικα) έγινε με την περίπτωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κριμαίας, και όχι να τηρούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, ανεχόμενοι τα εγκλήματα του Ερντογάν. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι αφ ης στιγμής η Τουρκία μεθοδεύει την εξόντωση του κουρδικού στοιχείου της χώρας, η ένοπλη αντίδραση του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επιπρόσθετα, απαιτούμε την άμεση παύση της τουρκικής επίθεσης στην επαρχία Afrin, καθώς και οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας, αφού επιχειρήσεις σαν κι αυτές διευκολύνουν στην ουσία το έργο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το καθεστώς Ερντογάν υποθάλπει, εξοπλίζει και χρησιμοποιεί ως αντίπαλο δέος των Κούρδων.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τον Κουρδικό λαό ότι εμείς, η Νεολαία ΕΔΕΚ, θα παραμείνουμε πιστά στο πλευρό του, συμπαραστάτες στον αγώνα του μέχρι την ώρα της λευτεριάς και της τελικής δικαίωσης!

ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ!

Νεολαία ΕΔΕΚ

16-07/2017

Share