Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου μετά από απόφαση του ΟΗΕ το 1983 εις ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

« Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»
”John Kennedy ”

Στην Ευρώπη η προστασία του καταναλωτή εφτασέ το 1975 μέσω της ΕΟΚ και στην Ελλάδα ακόμα πιο αργά, συγκεκριμένα το 1991.

Σκοπός της σημερινής ημέρας είναι η υπενθύμιση της αναγκαιότητας για προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών για τα δικαιώματα τους και για τον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων – προβλημάτων που ανακύπτουν και πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Τα τελευταία χρόνια ένεκα της οικονομικής κρίσης, οι δυσκολίες των καταναλωτών έχουν αυξηθεί ραγδαία αφού πολλοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, πολλοί να βρίσκονται στο στάδιο της εξαθλίωσης ερχόμενοι αντιμέτωποι με την συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος τους.

Μια μέρα κατά του καταναλωτισμού και υπέρ του ανθρωπισμού που γιορτάζεται με σκοπό να αντιληφθούμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μας ως καταναλωτές αλλά και να πληροφορηθούμε για όλα όσα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

15/03/2017

Share