Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ο καρκίνος πλέον, είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς, επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες ανεξαιρέτως.

Σκοπός της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, που καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου, είναι η σωστή ενημέρωση για τη νόσο, τη θεραπεία, αλλά κυρίως την πρόληψή της.

Περίπου οι μισοί τύποι καρκίνου, μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση σωστού και υγιεινού τρόπου ζωής. Φυσική άσκηση, σωστές διατροφικές συνήθειες, αποφυγή καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού) και χρήση των ενδεδειγμένων εμβολίων.

Επίσης σημαντική με την πρόληψη, είναι και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Διάγνωση στα αρχικά στάδια, κάνει τη θεραπεία πιο ανώδυνη και αυξάνει  τις πιθανότητες ίασης. Για αυτό και είναι αναγκαίος ο τυπικός καθιερωμένος έλεγχος (εξετάσεις αίματος, τεστ Παπανικολάου, μαστογραφία, κωλονοσκότηση κλπ), σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

Η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου, όπως επίσης και η ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών, πρέπει να αποτελεί σημαντική έγνοια του συστήματος υγείας κάθε χώρας.

Στόχος μας, πρέπει να είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αλλά και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δράσης, για ένα κόσμο χωρίς τον καρκίνο, με υγιείς και χαρούμενους πολίτες.

Γραφείο Τύπου Νεολαίας ΕΔΕΚ

04/02/2017

Share