Φασισμός – Ρατσισμός

ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ : Η Ασπίδα προστασίας του καπιταλιστικού συστήματος

Μέσα από την Ιστορία διακρίνεις το φαινόμενο του ρατσισμού να σέρνεται μέσα από τις διηγήσεις των μαύρων σκλάβων που αρπάχθηκαν βίαια μέσω του δουλεμπορίου από νεοφιλελεύθερους λευκούς, για την ζωή τους στις διαποτισμένες με αίμα φυτείες της Αμερικής του 19ου αιώνα.  Μέσα από τις διεκδικήσεις των μαύρων αδελφών μας στην Αμερική για ισοτιμία και ισονομία με τους Λευκούς, με πρωτοστάτη τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Από τις εξεγέρσεις των συντρόφων του αείμνηστου Νέλσον Μαντέλα για την κατάλυση του άδικου και ρατσιστικού Απαρτχάιντ στην Αφρική.

Η πολιτική γένεση του φαινομένου του ρατσισμού αναπτύχθηκε στην φασιστική Γερμανία τη δεκαετία του 30’ καταλύοντας τους κανόνες της αστικής δημοκρατίας . Οι αντισημιτικές θεωρίες και όχι μόνο του ναζισμού εφάρμοσαν το ρατσισμό στα μέτρα του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, αφού μέσα από τα στρατόπεδα του θανάτου, τα πογκρόμ αιχμαλώτων ξεπήδησε η ευκαιρία ενός νέου δουλοκρατικού συστήματος που χρησιμοποιήθηκε απ τους Ναζιστές βιομήχανους είτε ως εργάτες είτε ως «σουβενίρ» από ανθρώπινη σάρκα…  Με το πρόσχημα της φυλετικής κατωτερότητας, κατάργησαν το δικαίωμα του Άνθρωπου στη ζωή, αφού τους υποχρέωνα να δουλεύουν μέχρι θανάτου στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων και σε απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες.

Στην σύγχρονη εποχή δεν άλλαξαν και πολλά… Εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη, Αφρική και ασιατικές χώρες αποτελούν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και ανασφάλιστο πολλές φορές για το εγχώριο και διεθνές Κεφάλαιο. Έτσι λοιπόν εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι ρατσιστικές και οι φασιστικές θεωρίες υπήρξαν πολύτιμες στη διάσωση του καπιταλισμού ως συστήματος. Ο λόγος; Η θεωρία του «οι ξένοι έρχονται και μας αρπάζουν τις δουλειές» έχει για τα καλά ριζώσει στην Κυπριακή κοινωνία και εκφράζεται πολλές φορές με μισαλλόδοξες και ρατσιστικές επιθέσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια να υψώνονται τείχη μέσα στο εργατικό κίνημα και να αποπροσανατολίσει την προσοχή του εργατικού Κινήματος από τον αληθινό στόχο… την ανατροπή του Κεφαλαίου. Άραγε τι θα συνέβαινε εάν οι Κύπριοι και «ξένοι» αμείβονταν το ίδιο; Άραγε τι θα συνέβαινε για τις μεγάλες πολυεθνικές εάν αυξανόταν ο μισθός των εργαζομένων στην Ταϊβάν, στην Κίνας, στο Πακιστάν και σε άλλους παράδεισους φτηνού εργατικού δυναμικού για το Κεφάλαιο;

Από το 2008 ,βιώνουμε μια καινούργια ατέρμονη τεχνητή οικονομική κρίση που γεννάει μέσα από τον βούρκο της μια ακραία πολιτική έκφραση ενός φασιστικού συστήματος που προσπαθεί να επιβιώσει μέσω των εθνικιστικών κορωνίδων, ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον ξένων εργατών και μη, αλλά και υψώνοντας τείχη βαρβαρότητας απέναντι στους εξαθλιωμένους μετανάστες. Η ταχύτατη διασπορά των φασιστικών και ρατσιστικών ιδεών και κινημάτων στην Ε.Ε είναι άκρως επικίνδυνη για τον εκφασισμό της κοινωνίας. Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη εμφάνιση φασιστικών οργανώσεων στην Κύπρο και η συνεχής ενδυνάμωσή τους. Είναι βέβαιο για τη Νεολαία ΕΔΕΚ, πως ο εκφασισμός της κοινωνίας και η καλλιέργεια του ρατσισμού δεν μπορεί να απωθηθεί από την υπάρχουσα ηγεσία της Ε.Ε. Μια Ε.Ε που κλείνει τα σύνορα για τις ανθρώπινες ψυχές αλλά τα κατέλυσε για τους δρόμους του Κεφάλαιο, που μετάτρεψε την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης εξαθλιωμένων ψυχών μας βρίσκει όχι μόνο αντίθετους αλλά και ορκισμένους πολέμιους αυτών των σάπιων πολιτικών. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα  επιδιώκει  τον φασισμό με τις ρατσιστικές του θεωρίες διότι αποτελεί ασπίδα προστασίας για τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι συνέπειες του δηλητήριου του ρατσισμού είναι γνωστές ιστορικά, διαλεκτικά και κυρίως κοινωνικά. Κανένας άνθρωπος, καμιά ψυχή δεν κοστολογείται γιατί είναι ανεκτίμητα. Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η εργατική τάξη , η κοινωνία ευρύτερα είναι πως για τον Καπιταλισμό το Κεφάλαιο είναι ασύνορο, αλλά ο άνθρωπος τίθεται σε διαχωρισμούς χρώματος, ράτσας, και θρησκείας για να μπορέσει να εφαρμόσει τα ύπουλα σχέδια του.

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ τασσόμαστε ενάντια σε κάθε μισαλλόδοξο στοιχείο , σε κάθε φασιστική και ρατσιστική πολιτική . Ανοίγουμε τα σύνορα της αλληλεγγύης για να περάσει η ελπίδα , δημιουργούμε μια πολυπολιτισμική και πλουραλιστική κοινωνία χωρίς περιορισμούς στο χρώμα, στη θρησκεία και στη ράτσα. Νικούμε τον φόβο και το μίσος που γεννάει ο  νεοφασισμός και ρατσισμός!