Η μάστιγα της εποχής μας

Γράφει ο Χρίστος Βαλιαντής

Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ

 

 

Τα ναρκωτικά συνιστούν μια σοβαρή, μακροχρόνια και δυσθεράπευτη πληγή της παγκόσμιας κοινωνίας. Στις μέρες μας, είναι ολοένα και πιο φανερό το μέγεθος του προβλήματος, μιας και καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή διαβάζουμε στις ειδήσεις για έμπορους ναρκωτικών. Παιδιά νεαρής ηλικίας χάνουν τη ζωή τους τόσο πρόωρα από την χρήση ναρκωτικών και δυστυχώς για ακόμα μια φορά θα ασχοληθούμε με το θέμα για λίγες μέρες και μετά θα μας συνεπάρει η καθημερινότητά μας. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, από το Κράτος μέχρι και τους πολίτες, πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και πως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα για αυτή την κατάσταση πολύ φοβάμαι πως θα υπάρξουν και άλλα τέτοια θλιβερά γεγονότα.

 

Είναι γενικά παραδεκτό ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα πρόβλημα με πολλές συνιστώσες, κοινωνικές και ατομικές. Δεδομένου λοιπόν, μιας κοινωνικής κατάστασης όπου προβλήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια και οι έντονες ψυχοπιεστικές συνθήκες που προαναφέραμε διογκώνονται, διάφοροι ατομικοί παράγοντες συνεπικουρούν στην εξάπλωση του προβλήματος και καθιστούν τα άτομα ευάλωτα.

 

Τα ναρκωτικά πλήττουν, κυρίως, τα παιδιά της εφηβικής ηλικίας τα οποία καταφεύγουν στα ναρκωτικά ζώντας έτσι σ’ έναν κόσμο ψεύτικο, ξεχνώντας για λίγο τα βάσανά τους και τις πολύ άσχημες συνθήκες ζωής μέσα στις οποίες ζούνε. Στην συνέχεια, όμως, και εξαιτίας της συνεχούς χρήσης των ναρκωτικών, ακολουθεί η κατάρρευση, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική.

 

Ο δρόμος που οδηγεί στα ναρκωτικά είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, στις περισσότερες περιπτώσεις. Και αργά ή γρήγορα οδηγεί στον θάνατο.

 

Ποιοι είναι όμως το χρέος του κράτους και της κοινωνίας απέναντι σε αυτό το πρόβλημα;

 

Το Κράτος οφείλει να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών του και να καταπολεμήσει τη μάστιγα των ναρκωτικών, εφαρμόζοντας με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα την υπάρχουσα νομοθεσία. Πρέπει με συντονισμένες ενέργειες να παρεμβαίνει ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών και όχι να συλλαμβάνει απλούς χρήστες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι απλά θύματα των ναρκωτικών. Πρωτίστως όμως η πολιτεία πρέπει να καταπολεμήσει τα αίτια που οδηγούν τους νέους στη χρήση των ναρκωτικών.

 

Πρώτα – πρώτα να καταπολεμήσει την ανεργία που μαστίζει κυρίως τους νέους και βρίσκεται, δυστυχώς, σήμερα σε υψηλά επίπεδα και που δημιουργεί στους νέους τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Να δημιουργήσει σχολές γονέων όπου οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται από ειδικούς και γύρω από αυτό το πρόβλημα και για άλλα προβλήματα που μπορούν να υπάρχουν στις οικογένειές τους, για να τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο.

 

Ως κοινωνία έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα από αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά παλεύουν με τα ναρκωτικά σε μια άνιση μάχη. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους, να γνωρίζουν πως έχουν κάποιον που τους στηρίζει σε αυτή τη δύσκολη μάχη και πως θα τους στηρίζουμε μέχρι το τέλος. Ως κοινωνία πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να βοηθάμε αυτά τα άτομα, αφού αυτά τα άτομα μας χρειάζονται στο πλάι τους. Είναι σημαντικό άτομα που έχουν θέματα με ναρκωτικά να τα αγκαλιάζουμε και να τα κάνουμε μέρος ενός ευρύτερα μεγαλύτερου κοινωνικού συνόλου.

 

Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας μας.

 

Το Κράτος, πρώτιστα, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οφείλει να στηρίξει αυτή την ευάλωτη ομάδα των χρηστών, με διάφορους τρόπους, ώστε να γίνουν σωστοί και δημιουργικοί πολίτες, πριν να είναι πλέον πολύ αργά.

Share