ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ :  21 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του

Το 1996 η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών οργάνωσε αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

Στις 11 Aυγούστου επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Kερύνεια. Ωστόσο, μετά από συνάντηση που είχε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Oμοσπονδίας των Mοτοσικλετιστών, η πορεία ματαιώθηκε. Έτσι μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία διαλύθηκε και μετατράπηκε σε μια ανεξέλεγκτη πορεία που κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει πλέον.

 

H κατάσταση ξέφυγε από τα οργανωμένα πλαίσια. Oι μοτοσικλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Στη Δερύνεια οι συγκρούσεις ήταν δραματικές. Mοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ένοπλους στρατιώτες της κατοχικής δύναμης αλλά και οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους αντιδιαδηλωτές που περιελάμβαναν και οργανωμένες ομάδες των Γκρίζων Λύκων.

 

O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρις ότου αυτός εξέπνευσε. Mέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τα οποία ήταν παρόντα στην σκηνή, επέλεξαν να μην επέμβουν.

 

Kαθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν.

Tο άψυχο κορμί του Tάσου μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου, όπου τρεις μέρες αργότερα έγινε η κηδεία.

 

Η άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ είναι ένα παράδειγμα που η κυβέρνηση μας  θα πρέπει να κρατά άσβεστο στη μνήμη , κυρίως όταν διαπραγματεύεται το μέλλον της πατρίδας μας.

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ δηλώνουμε ότι δεν ξεχνούμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση του δύσμοιρου τόπου μας και των νεκρών που έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά αυτής της κατατρεγμένης πατρίδας.

 

“Πεθαίνει κάποιος μόνο όταν τον ξεχνάμε.

Όταν δεν ξεχάσεις μένει πάντα ζωντανός”

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

11 Αυγούστου 2017

 

Share