ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Γυναίκα.. Μια λέξη ιερή, αφού συνώνυμά της είναι η λέξη Μητέρα, Αδελφή, Σύντροφος, Σύζυγος, Φίλη, Αγωνίστρια…

Σήμερα, η ημέρα αυτή έχει περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τη σημασία της. Η πρώτη διεθνής ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία  του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε το 1911 από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, έπειτα από την ενδυνάμωση του φεμινιστικού κινήματος ,τους αγώνες και τις διαμαρτυρίες των γυναικών κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα για δικαίωμα ψήφου στη μόρφωση, στις ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα μεταξύ των δύο φύλων.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, σε πολλές χώρες τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι κατοχυρωμένα και ίσα με αυτά των ανδρών. Δεν έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στη διεκδίκηση θέσεων και αξιωμάτων, στην αμοιβή, αντιμετωπίζουν βία, ρατσισμό, σεξισμό. Ακόμα και στη δική μας χώρα, αν και αυτά τα φαινόμενα είναι μεμονωμένα, εντούτοις αποτελούν πραγματικότητα και κάνουν το παρόν δύσκολο και το μέλλον πιο ζοφερό.

Για αυτό, σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να μετατραπεί από μια ημέρα έκφρασης της αγάπης των αντρών προς το γυναικείο φύλο, σε μία ημέρα θύμησης των αγώνων των γυναικών και υπενθύμισης σε όλους την ανάγκη για το σεβασμό και την αγάπη προς το γυναικείο φύλο.

Γραφείου Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

08/03/2017

Share