Νεολαία ΕΔΕΚ για Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Χρόνια τώρα όλοι μιλάνε για τη σημαντικότητα της συμβολής της νεολαίας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ακούμε στους πύρινους πολιτικούς τους λόγους τις υποσχέσεις  τους ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα για να καταστεί η Νεολαία ο βασικότερος πυρήνας της κοινωνίας, ότι θα εργαστούν για την αναβάθμισή της, για να γίνει δημιουργικότερη και παραγωγικότερη. Γιατί, η Νεολαία, λένε, είναι το μέλλον.  Αλήθεια, πόσο αστείες ηχούν πλέον αυτιά μας αυτές οι υποσχέσεις;  

 

Και στη γεμάτο απογοήτευση αντίδρασή μας – εις απάντηση των υποσχέσεών τους – ακούμε την κλασσική πλέον απάντηση τους ότι «οι νέοι φταίνε, που είναι απολίτικοι».  Αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και σίγουρα δεν δικαιολογεί τις γενεσιουργές αιτίες.

 

Αδιαμφισβήτητα, η επικρατούσα κατάσταση δεν συμβάλει στην προώθηση των νέων στην ενεργή δημοκρατική ζωή, οι νέοι δεν ασχολούνται με τα δημοκρατικά κοινά. Πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού η έλλειψη ουσιαστικής συμπαράστασης σε αυτούς οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη αποδυνάμωσή τους, κυρίως ψυχολογικά, με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη απομάκρυνσή τους.

 

Για να αλλάξει όμως αυτό θα πρέπει καταρχάς να απαντήσουμε στο ερώτημα: Τι Νεολαία θέλουμε;  

 

Σίγουρα, δεν θέλουμε τη Νεολαία του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων στην Κοινωνία.  Δεν θέλουμε τη νεολαία της αλλοτρίωσης, του καριερισμού και του παραγοντισμού.  Θέλουμε μια νεολαία με ζωντανή πολιτική και κοινωνική δράση.  Μια νεολαία που θα είναι στην πρώτη γραμμή των μικρών και μεγάλων μετώπων της Κοινωνίας.

 

Οι Νέοι πάντοτε διακατέχονται από πιο επαναστατικό πνεύμα, είναι πιο ριζοσπάστες.  Αν πραγματικά το ζητούμενο είναι η αλλαγή, επενδύστε στη Νεολαία.  Όχι στους χειροκροτητές. Αλλά στους άλλους.  Στους μορφωμένους νέους, στους επιστήμονες, σε αυτούς που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν τις ιδέες τους και τις γνώσεις τους, που θα παράξουν λόγο και έργο, για τον τόπο και την κοινωνία.  Σε αυτούς με το επαναστατικό πνεύμα, που χωρίς να υπολογίζουν προσωπικά συμφέροντα και κόστος, είναι έτοιμοι να έρθουν σε ρήξη με το κατεστημένο, να αλλάξουν τις κακές χρόνιες τακτικές και καταστάσεις.  Σε αυτούς που επιθυμούν να αλλάξουν ουσιαστικά την κοινωνία, να την κάνουν δικαιότερη.  Σε αυτούς που θέλουν να ελπίζουν σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον και μπορούν να το πετύχουν, αν τους αφήσουμε.

 

Πρέπει οι νέοι να στηριχθούν πραγματικά, να ξαναεκτιμήσουν την σημασία της κοινωνίας στην οποία δρουν και χτίζουν την ζωή τους, ως ενεργοί πολίτες, με την συμμετοχή τους στα δημοκρατικά κοινά.  Να βοηθήσουμε όλοι μας για να πιστέψουν ξανά στις ικανότητες και τις δυνάμεις τους, να δράσουν με θάρρος, να δημιουργήσουν.  Να πιστέψουν στη δύναμη της αλλαγής και να φτιάξουν ένα αύριο καλύτερο, προσφοροδότερο και δημιουργικότερο.

 

Δώστε τους χρόνο και χώρο! Τότε μόνο θα αποκτήσει και η σημερινή ημέρα την πραγματική της σημασία.

 

 

Νεολαία ΕΔΕΚ

12/08/2017

Share