Διεθνής Ημέρα Ειρήνης

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

 

Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

 

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Ειρήνης (2018) επικεντρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

 

Σήμερα επιβάλλεται να γίνουμε όλοι λίγο περισσότερο Άνθρωποι, να θυμηθούμε αυτά που μας ενώνουν και με μία φωνή να διεκδικήσουμε το πολιτικό αγαθό της ειρήνης.

Την ειρήνη που μας στερούν οι μεγάλοι με τα πολιτικά και στρατιωτικά παιχνίδια τους, την ειρήνη που στερούν από τα παιδιά της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Αφρικής. Την ειρήνη που στερούν από την ίδια μας την πατρίδα.

 

Για να επαναφέρουμε όμως την ειρήνη χρειάζεται προσπάθεια, αγώνας και κοινή θέληση από όλους τους φορείς, διότι όταν το κεφάλαιο εξαπλώνεται, όταν ο πλούτος τοποθετείται πάνω από την ζωή ενός μικρού παιδιού, όταν τα νατοϊκά παιχνίδια επεκτατικής πολιτικής προελαύνουν, εμείς δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ πως είμαστε Άνθρωποι.

 

Γραφειο Τύπου

Νεολαιας ΕΔΕΚ

21 – 09- 2018

 

Share