ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Ένα βήμα εμπρός….δύο πίσω. Αυτή είναι η κυπριακή κοινωνία και έτσι θα συνεχίσει να είναι όσο θα ανέχεται την επιβολή του εκκλησιαστικού μεσαίωνα εντός των κοινωνικών δομών της. Η αιτία δεν είναι η αναβολή της θεατρικής παράστασης Cock στον δήμο Σωτήρας απλά είναι η αφορμή για να ξεχειλίσει ένα καζάνι οργής και μίσους  που φαίνεται ότι έβραζε από καιρό.

 

Η θέση του Αρχιεπισκόπου απέναντι στην ομοφυλοφιλία είναι σε όλους γνωστή. Ποιος μπορεί να παραβλέψει τις απόψεις του περί αναπηρίας και ανίατων ασθενειών. Ρητορική μίσους διδάχθηκε, ρητορική μίσους θα διαδώσει. Η ενασχόληση του επίσης με τα πολιτικά  δρώμενα του τόπου είναι δεδομένη, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τοποθετήθηκε ως πολιτικός αρχηγός ξεχνώντας ότι το αξίωμα που κατέχει είναι αποκλειστικά θρησκευτικού χαρακτήρα. Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της έκφρασης, διαφορετική βαρύτητα αποκτά όμως η πολιτική τοποθέτηση από την επιβολή πολιτικής θέσεως. Ειδικά όταν αυτή φέρει στο προσκήνιο τον σκοταδισμό του παρελθόντος.

 

 

Η τοπική εκκλησία και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας αποφάσισαν ομόφωνα την μη διεξαγωγή της θεατρικής παράστασης Cock διότι όπως και οι ίδιοι ανέφεραν στην ανακοίνωση τους θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στον τοπική κοινωνία της Σωτήρας. Πως μια παράσταση που υμνεί την αγάπη και τον έρωτα μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις? Προς τέρψιν όλων μπορούμε να απαγορεύσουμε την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης ή ακόμα καλύτερα να καταργήσουμε τις νομοθεσίες περί ελεύθερης έκφρασης και ιδιαίτερα αυτών του σεξουαλικού προσανατολισμού και να γυρίσουμε σε περιόδους Μεσαίωνα. Και μαζί με αυτόν να εγκρίνουμε την επαναφορά των συχωροχαρτιών, το μαστίγωμα ανθρώπων που έχουν διαφορετική άποψη την κατάργηση της ανεξιθρησκίας και οτιδήποτε παραπέμπει σε εκείνη την εποχή.

 

 

Και μέσα σε αυτό το όμορφο κλίμα της επιστροφής στις ρίζες μας, ήρθε και τοποθέτηση του κυβερνώντος κόμματος για να μας υπενθυμίσει πως σε περιόδους εκλογών σημασία έχει η ψήφος και όχι ο άνθρωπος. Θα ήταν ποτέ δυνατόν να εναντιωθεί ο ΔΗΣΥ σε επαρχίες που τα ποσοστά του αγγίζουν κόκκινο, σε περιοχές που αποτελούν την κύρια πηγή ψήφων του; Η μήπως ο ΔΗΣΥ θα έβαζε επιτέλους φραγμό στις πολιτικές βλέψεις της Αρχιεπισκοπής; Μέχρι τον Φεβρουάριο προέχει η ψήφος. Εσύ άνθρωπε είσαι σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα και αν σου στερούν βασικές ελευθερίες ακόμα και αν παίζουν με την υπομονή, τον πόνο και την αξιοπρέπεια σου.

 

 

Μία συγγνώμη είναι πολύ φτωχή για να απαλύνει τον σημερινό τραγέλαφο. Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά στάθηκε ανάξια να κάνει το αυτονόητο, να υποστηρίξει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

7-12-2017

Share