Ανακοίνωση για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου άρχισε εκτεταμένης κλίμακας επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην επαρχία Αφρίν της ΒΔ Συρίας, κατά των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Αυτή συνδράμουν και μονάδες του φιλοτουρκικού FSA (Free Syrian Army), ο οποίος μάχεται τον Άσαντ. Στη σχετική ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (sic) ξεκίνησε «για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής».

 

 

Σε πλήρη αντίθεση με το τι διακηρύσσουν οι Τούρκοι, ουσιαστικός στόχος της επιχείρησης είναι η εκκαθάριση του ισχυρού θύλακα που ελέγχουν οι YPG γύρω από το Αφρίν, ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από τον FSA κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων. Η κατάληψη των περιοχών αυτών από τις YPG θα ήταν ένα καθοριστικό βήμα για την έξοδο των Κούρδων προς τη θάλασσα. Παράλληλα, η Τουρκία θεωρεί τις εμπειροπόλεμες YPG ως σημαντική απειλή, ενώ η ύπαρξη διασυνοριακών δεσμών μεταξύ YPG και ΡΚΚ κάνει ορατό τον «κίνδυνο» συνένωσης όλων των κουρδικών περιοχών σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

 

 

Οι Μεγάλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, κάνουν γι’ ακόμα μια φορά τα στραβά μάτια μπροστά στην τουρκική αυθάδεια και στον τουρκικό επεκτατισμό, παραβλέποντας το γεγονός πως οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των YPG είναι σύμμαχοι στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη των τζιχαντιστών από τα προπύργιά τους στη Συρία. Ακόμα μια τρανή απόδειξη πως στον κόσμο σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαιοσύνη, αλλά ούτε και συμμαχίες, παρά μόνο τα μεγάλα συμφέροντα. Με την ευλογία λοιπόν αυτών των δύο, οι τουρκικές επιθέσεις ήδη μετράνε τα πρώτα τους θύματα, κυρίως άμαχους, γυναίκες και παιδιά, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αναλγησία.

 

 

Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έτσι ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το Αφρίν προς αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας αλλά και νέων κύκλων συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή. Η εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν δεν αποτελεί επιθετική ενέργεια μόνο εναντίον των Κούρδων, αλλά και της Συρίας, καθότι παραβιάζει το έδαφος και την εθνική της κυριαρχία.

 

 

ΖΗΤΩ ΤΟ YPG – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ!

Share