Νεολαία ΕΔΕΚ : Δουλ(ε)ία της Κυριακής και με τη βούλα του Δικαστηρίου! Κατάργησαν την κυριακάτικη αργία!

Η πλήρης πλέον εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα στην Κύπρο.  Δεν θα μπορούσε φυσικά να ισχύσει και κάτι διαφορετικό με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Δεξιάς η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο! Νεοφιλελεύθερες συνταγές, φτωχοποίησης και καταπίεση της εργατικής τάξης.

 

Και ήρθε φυσικά και η μέρα που το κεκτημένο -εδώ και ένα αιώνα – δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας, καταργείται!  Τα εργασιακά δικαιώματα γίνονται σκόνη μπροστά στα προστάγματα της Τρόικας και των αντιλαϊκών προσταγμάτων της Δεξιάς.

 

Και όλα αυτά πλέον και με τη βούλα του Επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 20(α) του νόμου 155(Ι)/2006 το οποίο αναφέρεται στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη χειμερινή περίοδο.

 

Έμμεση ενίσχυση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας παρατηρείται και εκ μέρους δε του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο με τη χθεσινή απόρριψη των προσφυγών του ΠΟΒΕΚ οι οποίες προσέβαλλαν τα πέντε διατάγματα που εξέδωσε η Υπουργός Εργασίας το 2013 και τα οποία αφορούσαν το ωράριο των καταστημάτων ανέφερε ουσιαστικά ότι τα υπό κρίση διατάγματα, αποτελούν κανονιστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και όχι εκτελεστές διοικητικές πράξεις.

 

Και πέραν από τη Βούλα του Δικαστηρίου, πλήρη σύμπραξη με τις πολιτικές της Κυβέρνησης του Καπιταλισμού παρατηρείται και από τον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος δήλωσε μετά την έκδοση των εν λόγω αποφάσεων, ότι στο εξής δεν θα γίνονται καταγγελίες για παραβίαση του Νόμου ο οποίος έχει κηρυχθεί ως αντισυνταγματικός.

 

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας διαβρώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταλύει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στο εμπόριο. Η εξόφθαλμη – εκ μέρους της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών και των εμπορικών αλυσίδων είναι άνευ προηγουμένου.  Έχει ανοίξει με τις αποφάσεις αυτές ο δρόμος για την ευρύτερη απελευθέρωση του ωραρίου και χαλάρωση του πλαισίου των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους κλάδους!

 

Ο εργαζόμενος με τις πολιτικές αυτές έχει μετατραπεί σε υποχείριο και εργαλείο στα χέρια των πλουτοκρατών για να καταφέρουν να αποκομίσουν περισσότερο κέρδος, έχει καταστεί αιχμάλωτος της εργοδοσίας ενώ παράλληλα έχουν βάλει λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Αποτελεί θέση της Νεολαίας ΕΔΕΚ ότι τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων πρέπει να ρυθμίζονται με Νόμο. Δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ζητήματα υγιούς ανταγωνισμού, προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού και οικογενειακού ιστού. Εάν είναι δυνατόν να επιβάλλονται κάθε φορά ετσιθελικά από την εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία.

 

Καλούμε το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καθώς επίσης και όλα τα Δημοκρατικά Κόμματα τα οποία σέβονται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματα αυτού, να καταθέσουν εκ νέου νομοσχέδιο ούτως ώστε τα εν λόγω θέματα να ρυθμίζονται αποκλειστικά με νόμο και να βάλουν επιτέλους ένα τέλος στην ασύδοτη απανθρωπιά η οποία επιδεικνύεται έναντι των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια!

 

Ο Αγώνας μας για επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν θα σταματήσει μέχρι να επέλθει η πλήρης δικαίωση!

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

19/03/2016

Share